De Hompie Trompie

Hompie Trompie

Toen ik eind jaren zeventig en begin jaren tachtig met mijn ouders in Leeuwarden woonde, kwamen we weleens bij snackbar Tromp op het Ruiterskwartier. Tromp was in die tijd legendarisch in Leeuwarden (en misschien wel in heel Friesland) vanwege de enorme automatiek en de zelfgemaakte producten die ze verkochten. Ik weet er zelf niet zoveel meer van, want tegen de tijd dat ik zelf op stap ging en om half drie ’s nachts snacks uit een muur trok, was er al een Febo in de stad en was Tromps automatiek slechts een vage herinnering. Wat ik me wél van Tromp herinner, is de Hompie Trompie. 

De Hompie Trompie is een broodje rosbief, met ei, ui en cocktailsaus. Ik durf er niet mijn hand voor in het vuur te steken dat Tromp deze combinatie daadwerkelijk zelf heeft bedacht, maar ik ga er maar even van uit dat het zijn uitvinding is. De reden dat ik me vooral dit broodje herinner, is omdat mijn ouders er gek op waren en mijn moeder regelmatig thuis zo’n broodje maakte. Toen ik het huis uitging, heb ik nooit zelf dit broodje gemaakt en inmiddels twintig jaar later, was ook de Hompie Trompie, net als Tromps automatiek, voor mij een vage herinnering.

Totdat van de week op Facebook een kennis erover begon. In de jaren tachtig gingen onze gezinnen samen op vakantie en maakte mijn moeder op de camping weleens een Hompie Trompie. Dit sloeg kennelijk zo aan, dat ze nu, dertig jaar later, nog steeds weleens dit broodje maakt. Nadat ze dit vertelde op mijn Facebook-pagina, kwam de één na de ander met het bericht over het nostalgische broodje rosbief met ei, ui en cocktailsaus. Kennelijk was er bij veel mensen nog een flink enthousiasme voor dit retrobroodje, dus ik heb besloten dat ik het ook maar weer eens moest maken.

Edit: De zoon van één van de gebroeders Tromp van de automatiek vertelde me, naar aanleiding van dit artikel, dat de naam “Hompie Trompie” bedacht is door zijn oma, de moeder van de gebroeders Tromp. Zij vond Hompie Trompie een leuke naam voor de zaak die haar zoons wilden gaan beginnen, maar de heren hebben het afgekeurd als bedrijfsnaam. Omdat ze het wél een leuke naam vonden, hebben ze er een zelfbedacht artikel naar genoemd: het broodje met rosbief, ei, ui en cocktailsaus.

Hoe maak je nou zo’n legendarische Hompie Trompie? Je kan natuurlijk simpele witte bolletjes halen bij de bakker of supermarkt en cocktailsaus uit een potje er op doen. Maar ik heb niet voor niets een kookblog, en ik houd van broodjes met iets meer substantie dan die waaibroodjes uit de supermarkt, dus ik heb de bolletjes (recept hier) en saus zelf gemaakt. Als zelf broodjes bakken je een stap te ver is, dan snap ik dat, maar ik hoop wel dat je de saus een keer zelf wilt maken, want die is écht beter dan die uit een potje en ook nog eens hartstikke simpel. Wil je ook een hap Leeuwarder nostalgie? Zo maak je een klassieke Hompie Trompie:

Hompie Trompie (4 personen)

4 witte bolletjes
200 gram rosbief in dunne plakjes
4 hardgekookte eieren, in plakjes
1 recept cocktailsaus
1 gesnipperde ui
Zout en peper
Boter (optioneel)

Cocktailsaus (marie rose saus):

4 dikke eetlepels mayonaise
2 eetlepels tomatenketchup
1/2 theelepel worcestershiresauce
1 theelepel whisky (cognac kan ook heel goed)
Een paar druppels tabasco of andere hete saus (echt heel weinig, wat pit is prima, maar het moet niet scherp worden)

Meng de bovenstaande ingrediënten goed door elkaar. Deze hoeveelheid is voldoende om 4 Hompie Trompies royaal van saus te voorzien.

DSC_0032

 

Werkwijze:

Snijd de bolletjes doormidden en besmeer de onderste helft eventueel dun met wat boter. Beleg met 50 gram rosbief per broodje (niet te zuinig dus). Strooi zout en peper naar smaak over de rosbief. Snijd vervolgens de eieren in plakjes en beleg elk broodje met een ei.

DSC_0025

Lepel er een royale hoeveelheid cocktailsaus overheen en strooi er vervolgens wat gesnipperde ui overheen. En dat is het. Moeilijker wordt het niet.

Volgens mijn moeder is het een goed broodje als je ‘m niet met goed fatsoen kan eten. Wanneer je handen vies zijn en de saus over je kin druipt, dan heb je een goeie Hompie Trompie!

 

12 Comments
POSTED IN:


12 Responses to De Hompie Trompie

 1. Ellen says:

  Hmmm…zo’n broodje dat je niet kunt eten zonder schoon te blijven noemen wij thuis een ‘broodje gitaar’.
  Daar neem je een hap van, de bij-artikelen kledderen op je kleding, dus maak je een vegende beweging met je vrije hand van boven naar beneden. Voilà, daar is je broodje gitaar.

  Lekker recept. Ik houd van simpel, dus zelf broodjes bakken gaat ‘m niet worden. De rest moet wel lukken, denk ik. Thanks. Goed blog ook ..

 2. Miranda says:

  Van 1991 tot 2001 duizenden verkocht op t ruiterskwartier.. Naast de hompie trompie (met onze vers gegrilde rosbief) was ook de tartaar speciaal erg populair, dezelfde ingrediënten maar dan met onze eigen verse gedraaide tartaartjes.. Super mooie tijd, met super mooie producten, alles uit eigen keuken..trots dat ik daar onderdeel van heb mogen zijn, en jammer dat het nu vergane glorie Is.. Fijn dat dit dan bewaard blijft..

  • annekekookt says:

   Wat leuk Miranda! Mijn post over de Hompie Trompie is bijna 3000 keer bekeken en ik heb heel veel reacties voorbij zien komen van (oud)Leeuwarders die zich zowel dit broodje als Tromp nog goed herinneren. Kennelijk heeft het inderdaad bij velen indruk gemaakt! 🙂

  • Miranda Sijbesma says:

   En heel veel samen gewerkt met mijn vader Jan Sijbesma… of niet Miranda… volgens mij herken ik je nog wel 😉

 3. Bianca says:

  Heerlijk! Fijne herinnering ook. Ik ga voor het broodje met tartaar. Zo at ik het broodje vroeger. Bedankt!

 4. Marcel Hartman says:

  Jaaaaaa alles wat na Tromp is gekomen mocht niet in de schaduw staan, de medewerkers waren de iconen Vrolijke Jan, brombeer Anne en Miranda ! Tromp was echt een begrip in Leeuwarden nu helaas nog een mooie herinnering !

 5. Gillis van Maanen says:

  Ik ging er wel heen met mijn vader. Broodje file American was mijn lieveling broodje.

 6. Paula says:

  Hallo Anneke,

  Dit broodje hebben wij hier ook uitgeprobeerd. Wat lekker zeg! Dat was kort na de kerstdagen. Onze voorraad alcoholische dranken waren behoorlijk geslonken. Cognac en Whiskey waren op. Dus toen maar met Wodka gedaan. En het smaakte prima. Dit recept wordt een blijvertje.

  • annekekookt says:

   Haha, dat waren vast gezellige feestdagen 😉 De Hompie Trompie is goed hè? Probeer het ook nog eens met cognac of whiskey zou ik zeggen. Al is het alleen maar als slap excuus om het nog een keer te maken!

 7. Jan says:

  Witte jim noch wol de tekst op it blauwe tegeltsje oan’e wand? “Gjin gerop en gjin geklaei,
  Op is op en wei is wei”

  Gr. ut Nyeveen fan Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *