Pilaf met pijnboompitten en rozijnen

Turkse pilaf met pijnboompitten en sultana's_2

Hoe ik inmiddels al vijftien jaar vrij fanatiek kook zonder ooit een pilaf gemaakt te hebben is mij een raadsel. Vooral nu ik weet hoe ontzettend lekker en eenvoudig het is. In principe is pilaf niks meer dan een graansoort, meestal rijst, gekookt in een gekruide bouillon. Er zijn net zoveel verschillende recepten als dat er manieren van spellen van het woord pilaf zijn (pilav, pilau, palaw, polov en ga zo maar door) en ik sta dus nu net aan het begin van de ontdekkingstocht naar de diverse recepten van dit bijgerecht.

 

Een paar maanden geleden kocht ik het kookboek “Arabesque” van Claudia Roden. Dit kookboek staat vol recepten uit Marokko, Libanon en Turkije. Dit pilafrecept is Turks, licht zoetig, aromatisch en is erg eenvoudig om te maken.

Pilaf met pijnboompitten en rozijnen (2-3 personen)

Ingrediënten: 

200 gram basmati rijst
1 kleine ui
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
50 gram pijnboompitten
350 ml kippenbouillon (van 1 bouillonblokje)
1/4 theelepel gemalen piment (eventueel hier te koop)
1/2 theelepel gemalen kaneel
Peper (en eventueel zout)
3 eetlepels rozijnen
30 gram boter

Doe de rijst in een kom, en doe er koud water op tot de rijst onder staat. Laat dit een minuut of tien weken. Zeef de rijst, was het daarna onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Snipper de ui en fruit deze op laag vuur in de olie, totdat hij zacht en glazig is, ongeveer 15 minuten. Voeg de pijnboompitten toe en bak deze zacht mee, totdat ze een lichte kleur krijgen. Voeg de rijst toe en roer goed, op middelhoog vuur, zodat de rijstkorrels bedekt worden met de olie. Giet dan de hete bouillon er op en roer de piment, kaneel, peper, zout (alleen als je zelfgemaakte bouillon hebt gebruikt zonder zout. Van een blokje is al zout genoeg waarschijnlijk) en de rozijnen erdoor. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk (zet de pan desnoods op een sudderplaatje), doe een deksel op de pan en laat de rijst, zonder te roeren, ongeveer 15-20 minuten pruttelen totdat het zacht is en al het vocht is opgenomen. Voeg hele kleine beetjes water toe als je dit noodzakelijk lijkt, bijvoorbeeld als de rijst nog echt te hard is, maar al het water al is verdampt.

Roer de boter er in kleine klontjes op het laatst doorheen, check of er voldoende peper en zout op zit naar je zin, en laat de rijst met de deksel op de pan nog een minuut of 5 nastomen. Serveer warm, met bijvoorbeeld geroosterde of gebakken kip en salade.

6 Comments
POSTED IN: ,


6 Responses to Pilaf met pijnboompitten en rozijnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *