Het perfecte hamburgerbroodje: briochebolletjes

briochebolletjes 8

Ik vind het altijd moeilijk om in de supermarkt een goed broodje voor burgers te vinden. De zachte witte bolletjes vind ik eigenlijk wat te zacht. Dat het moeilijk roomboter smeren is op brood, vooruit, maar bij die zachte broodjes kan je er amper mayonaise op smeren zonder ze uit elkaar te trekken. Begrijp me niet verkeerd, ze zijn best lekker, maar ik vind ze niet zo geschikt voor iets zwaarders dan kaas of vleeswaren. Een beetje burger er op en die zakt bijna meteen door het broodje. Het vet en vocht wordt zo snel geabsorbeerd, dat je zo’n uiterst luchtig broodje binnen twee minuten bijna uit kan wringen. Naja, het zal wel duidelijk zijn…ik ben geen fan van zachte bolletjes voor burgers.

“Nou, dan neem je toch een hard broodje?” hoor ik je denken. Ja, dat kan en dat vind ik meestal ook een betere optie, maar ja…ik ben niet zo snel tevreden, want dat is eigenlijk weer wat te hard. Een beetje burger hoort stevig te zijn en om er dan ook nog zo’n broodje omheen te vouwen waar je hard voor moet werken, vind ik dan ook weer wat te veel van het goede.

Maar gelukkig zijn er deze briochebolletjes. Perfect voor van alles en nog wat, maar vooral voor burgers. Ze zijn zacht, doch stevig en daarnaast ook nog smaakvol. Ze nemen saus en vet op, zonder doorweekt te raken en uit elkaar te vallen. Wat wil een mens nog meer?

Wanneer dit de allereerste keer is dat je zelf brood bakt en je hebt geen keukenmachine met een deeghaak, dan raad ik je aan om eerst met een standaard broodrecept te beginnen (als je net als ik heel eigenwijs bent en als beginner dit toch met de hand gaat kneden: veel succes!). Het deeg is namelijk in eerste instantie veel plakkeriger dan standaard deeg en dat is voor een onervaren kneder best pittig werken. Wanneer je een keukenmachine met deeghaak hebt, laat je die gewoon al het werk doen en dan komt het vast goed. Probeer in ieder geval in het begin de verleiding te weerstaan om meer bloem of meel bij het deeg te doen om het minder plakkerig te maken. Dit komt namelijk door goed kneden vanzelf goed, maar het is in het begin even moeilijk werken met de hand.

Briochebolletjes ( 8 stuks)

450 gr wit broodmeel*
100 gram patentbloem
250 ml water
50 ml melk, op kamertemperatuur
40 gram boter
12 gram suiker
10 gram droge gist
6 gram zout

Extra: 1 losgeklopt ei en sesamzaadjes

Het water moet ongeveer lichaamstemperatuur zijn. Wanneer je je vinger in het water stopt en je voelt eigenlijk niet of het warm of koud is, dan heb je de juiste temperatuur te pakken. Als het koel aanvoelt, is het te koud en als het warm aanvoelt is het te warm. Meng de melk met het water.

Doe het broodmeel, de patentbloem, boter, suiker, gist en zout in een grote kom en wrijf met je handen de boter door de meel zodat je meel wat kruimelig begint te lijken. Voeg het watermengsel toe en mix het geheel tot alle meel is opgenomen en je geen droge plekken meer ziet. Wanneer je met een mixer werkt, doe je ook eerst de droge ingrediënten in de kom en meng je eerst de boter goed door het meel voordat je het water toevoegt.

Als je met de hand gaat kneden, strooi je een beetje bloem op een werkbank en daar stort je het deeg op uit. Kneed de plakkerige massa, totdat het een elastisch en glanzend deeg is, dat niet makkelijk breekt als je het uitrekt. Dit kneden duurt waarschijnlijk langer dan je denkt. Met de hand ben ik vaak 7-10 minuten stevig aan het kneden voordat het deeg de gewenste structuur heeft. Hier is een filmpje waarin je ziet hoe je deeg kneedt en hoe het er uit moet zien als het goed is (vanaf 1 minuut 30).

Wanneer je klaar bent met kneden, doe je het deeg in een schone en licht ingevette kom, dek het af met plastic (ik gebruik er een douchemuts voor) en zet het op een tochtvrije warme plaats, tussen de 20-30 graden (ik heb een combimagnetron waar ik geen brood in bak, maar wat wel een fijne afgesloten plek is om tochtvrij deeg te laten rijzen. Vaak zet ik ‘m heel even aan, zodat de temperatuur binnen zo’n 25-30 graden is). Laat het deeg een uur rijzen.

deeg

Wanneer het deeg goed gerezen is, is minstens in volume verdubbeld. Bij mij schoot het zo omhoog, dat het aan mijn douchemuts bleef plakken. Geen nood, want je slaat nu toch alle lucht er weer uit.

deeg na rijs

Stort het deeg op een werkbank en druk het plat. Verdeel het in acht gelijke porties (ik ben een pietje precies, dus ik gebruik er een weegschaal bij) en maak bolletjes van deze stukjes deeg. Dit noemen we “opbollen” en dat valt voor de ongeoefende bakker niet mee. Het deeg moet op spanning komen te staan, zodat het mooi zijn vorm houdt tijdens de tweede rijs hierna, en het bakken. Als je het niet opbolt, krijg je allemaal rare uitgezakte en waarschijnlijk harde stukken brood en je wilt natuurlijk mooie luchtige bolletjes. Hier is een filmpje waarin iemand goed laat zien hoe je moet opbollen.

Doe een vel bakpapier op een bakplaat en strooi er wat meel op. Ik gebruik daar zelf graag fijne griesmeel voor, omdat dat wat grover is dan tarwemeel. Deeg blijft daar namelijk mooi op liggen in plaats van dat het meel opgenomen wordt door het deeg en dan vervolgens alsnog aan de bodem vastplakt na een tijdje. Als je geen griesmeel (of rijstmeel) hebt, geen nood, dan gebruik je gewoon bloem. Leg je mooi opgebolde stukjes deeg op de bakplaat en zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes, omdat ze nog veel gaan uitzetten.

eerste rijs

Dek ze af met licht ingevet plasticfolie (zodat het niet blijft plakken en je je bolletjes stuk trekt als je het plastic er later weer afhaalt). Laat de bolletjes een uur narijzen. In deze tijd verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius. Als je bolletjes klaar zijn, bestrijk je ze licht met een bakkwastje met losgeklopt ei en besprenkel je ze met sesamzaadjes. Wees voorzichtig, want je wilt niet alle zorgvuldig opgebouwde lucht er uit slaan nu.

na tweede rijs

Doe de bakplaat in de oven, spuit 1 á 2 keer kort met een plantenspuit op beide wanden van je oven en doe de ovendeur voorzichtig dicht. Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster. Heerlijk met een goeie hamburger, kaas,  vleeswaren of warm vlees. Of je maakt er natuurlijk een lekkere Hompie Trompie mee!

* Met broodmeel bedoel ik meel of bloem dat speciaal voor brood is. Dit heeft vaak een wat hoger glutengehalte dan veel andere meelsoorten en daardoor rijst het beter. 

 

briochebolletje


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *