Kip tikka masala

tikka massala

In 1998 at ik mijn eerste curry. Ik was met een vriendin naar Spanje op vakantie geweest en we hadden de hele week nog geen fatsoenlijk bord eten gehad. Toen we paella bestelden, bleek het een magnetronmaaltijd uit de vriezer te zijn. Toen we in Barcelona op de Ramblas dachten een goed restaurant gevonden te hebben, werden we besodemieterd en kregen een slecht stuk vlees, voor veel te veel geld. Het was oktober, het einde van het vakantieseizoen en de volledige Spaanse horeca was chagrijnig, wij konden op het eerste oog alleen restaurants met vriezermaaltijden en troep vinden en we waren te dom om aan een local te vragen waar je dan wél goed kon eten. Na een culinair teleurstellende week reden we op de terugweg van Schiphol bij mijn ouders langs en vroegen mijn moeder of zij nog wat leuks wist, want linksom of rechtsom, wij wilden onze vakantieweek afsluiten met wat lekkers!

Nou dat wist ze wel, want ze had onlangs bij het net geopende Jamuna in Leeuwarden gegeten en dat was heerlijk geweest, dus een absolute aanrader. Indiaas hadden we nog nooit gegeten, dus dat leek ons wel wat en wij togen ’s avonds naar Jamuna en waren erg benieuwd. Het werd een ervaring die we nu, bijna twintig jaar later, beide nog niet zijn vergeten. We bestelden een thali royal, een soort Indiase versie van een rijsttafel, met diverse curry’s, pilaf, naan (Indiaas brood) en salade. Vanaf de eerste hap waren we zó onder de indruk, dat we de hele maaltijd geen woord meer hebben gezegd. Naja, vast nog iets als “oh” en “ah” en “wauw”, maar iets anders kwam er niet meer uit. We konden wel huilen, zo lekker vonden we het. Dat we al een week niks lekkers hadden gehad zal het gevoel vast versterkt hebben, maar wij waren vanaf dat moment fans van de Indiase keuken. Inmiddels kunnen we weer gewoon praten tijdens het eten daar en de magie van die eerste keer kwam natuurlijk ook nooit weer, maar we zijn nog steeds gek op Indiaas eten en op Jamuna.

Tegenwoordig maak ik vaak zelf curry. Ik kook nou eenmaal graag en bovendien wil ik niet altijd de deur uit hoeven voor wat lekkers, dus ik ben mezelf wat gaan bekwamen in curry’s en ben zelfs een keer naar een Indiase chef geweest om te vragen of hij me wat wilde leren. Ik had geluk, want dat vond hij hartstikke leuk en zo heb ik een middag in zijn keuken gestaan, terwijl hij me wat wegwijs maakte in curryland. Daar ben ik er ook achter gekomen, dat het maken van een curry niet zo heel moeilijk is, maar gewoon een kwestie van de juiste (en grote hoeveelheden) kruiden en specerijen in huis hebben. Er gaat vaak nogal wat in, maar als je dat gewoon hebt, is het toch een kwestie van eenvoudig bij elkaar gooien en pruttelen maar. Bijna net zo makkelijk, maar véél lekkerder, dan de (door mij verfoeide) “Indiase” wereldgerechten van Knorr.

Chicken tikka masala is een beetje een discutabel Indiaas gerecht. Hoewel vaak geserveerd in Indiase restaurants, wordt er beweerd dat het van oorsprong helemaal niet Indiaas is, maar uitgevonden in Groot Brittanië. De zoon van een Indiase chef uit Glasgow, vertelde ooit in het kookprogramma The hairy bikers, dat zijn vader het gerecht had uitgevonden. Op een avond was er een hongerige vrachtwagenchauffeur in het restaurant gekomen, die een curry met kip had besteld, maar na een paar happen had hij bord terug gestuurd naar de keuken met de mededeling dat het te droog was. De chef, die een maagzweer had op dat moment, zat zelf een bord tomatensoep te eten en dacht dat het misschien wel lekker was om daar wat van door de curry te doen, met wat specerijen. De chauffeur vond het heerlijk, stuurde zijn vrienden er heen die het ook allemaal heerlijk vonden, en zo was een nieuw gerecht geboren.

Behalve niet traditioneel Indiaas, is er ook nog eens niet één recept, maar bestaan er verschillende varianten. Het recept dat ik nu met jullie deel, is van Jamie Oliver en vind ik persoonlijk een van de betere. Als je het écht goed wilt doen, chicken tikka masala, dan koop je een tandoor oven en maak je je kip daar in gaar. Maar zelfs ik ben (nog) niet zo gek dat ik zo’n ding heb, dus ga ik in dit geval voor de beste tweede optie en dat is de gemarineerde kip op de barbecue doen. Wanneer je ook daar geen zin in hebt, bak je de kip gewoon in de pan, want ook dan is het lekker, maar geloof me, van de barbecue is echt extra bijzonder.

Jamie is, net als ik, gek op gerookt paprikapoeder en doet het, net als ik, in heel veel gerechten. Het hoeft niet in dit gerecht, vooral niet wanneer de kip uit de tandoor komt, maar dat rokerige poeder simuleert dus een beetje de tandoor. Daarnaast is Jamie Oliver gek op citroen en dat gaat in dit recept ook in een flinke hoeveelheid erin. Van mij hoeft dat niet zo, dus behalve het sap van een citroen voor de marinade, gebruik ik verder geen citroen meer voor de saus. Het aantal chilipepers kun je natuurlijk prima zelf bepalen. Ik vind een beetje pit wel lekker, maar het hoeft van mij niet al te vurig. Wanneer je daar wel gek op bent, verhoog je gewoon het aantal pepers (of, wanneer je al begint te zweten als je een paprika eet, je laat de pepers gewoon helemaal weg). Jamie gebruikt light kokosmelk in zijn recept, maar ik vind dat niet lekker, dus ik gebruik gewone. Als laatste gebruik ik kipdijfilet in plaats van borstfilet, zoals in Jamies recept, want ik vind kipfilet in curry’s gewoon niet lekker. Als dat een tijdje suddert, wordt het gortdroog en dat vind ik doodzonde. Kipdijfilet is net zo makkelijk (want ook zonder bot en vel), maar het bevat wat meer vet en is daardoor geschikter om wat langer op te staan.

Het onderstaande recept is voor 6 personen, want dit is een ideaal gerecht om voor een groot gezelschap te maken. Of je het nu voor 2 of 6 mensen moet maken, de hoeveelheid werk is hetzelfde. Het laat zich makkelijk invriezen, dus ik maak vaak de grote hoeveelheid, zodat ik nog wat in de vriezer kan stoppen voor het geval ik eens geen zin heb om te koken (ja, dat gebeurt mij ook), maar wel wat lekkers wil. Laat je niet van de wijs brengen door de grote hoeveelheid ingrediënten, want het lijkt daardoor misschien ingewikkeld, maar deze curry is echt erg makkelijk te maken en een groot succes bij iedereen die ik het tot nu toe geserveerd heb.

Kip tikka masala (6 personen)

Voor de marinade:

800 gram kipdijfilet
1 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel gemalen komijn
1 flinke (met kop) theelepel zoet gerookt paprikapoeder
1 flinke (met kop) theelepel garam masala
Het sap van 1 citroen
6 tenen knoflook, geperst
1 stukje gemberwortel (ongeveer 4 á 5 cm), geschild en geraspt
6 flinke eetlepels yoghurt

Voor de saus

2 uien, gepeld
4 tenen knoflook, gepeld
2 rode pepers
1 bosje verse koriander
1 flinke (met kop) theelepel zoet gerookt paprikapoeder
1 flinke (met kop) theelepel garam masala
1 eetlepel gemalen korianderpoeder
2 theelepels kurkumapoeder
6 eetlepels gemalen amandelen (amandelmeel)
1 blokje kippenbouillon
2 x 400 g gepelde tomaten in blik
2 x 400 g kokosmelk
Olie (zonnebloem of olijf)

Maak eerst de marinade. Doe de kruidnagel, komijn, het paprikapoeder en de garam masala in een droge koekenpan en rooster dit 1 á 2 minuten op laag vuur totdat ze wat tot leven komen en de geur vrij komt. Vooral niet te lang, want je wilt ze natuurlijk niet verbranden, dus blijf er bij.

Doe de specerijen, met de yoghurt, gember, knoflook en het citroensap in een kom en meng alles goed. Voeg de dijfilet toe en meng totdat elk stuk kip bedekt is met de marinade. Zet het weg in de koelkast en laat het minimaal drie uren, maar het liefst een nacht marineren.

Voor de saus snijd je de ui, knoflook en de steeltjes van de koriander (het blad kook je niet mee, dat smaakt snel zepig, maar gebruik je om te garneren) fijn. Verhit wat olie in een pan (hapjespan, sudderpan of andere pan die geschikt is voor een flinke hoeveelheid saus) op laag vuur en bak hierin het ui-knoflookmengsel. Doe dit op laag vuur minimaal 20-30 minuten. De verleiding is groot om de uien even wat aan te bakken en dan de rest er bij te doen, maar je curry wordt veel lekkerder wanneer je de uien heel langzaam zacht en zoet laat worden. Wanneer de pan wat droog wordt, doe je er een klein scheutje water bij (denk 1 á 2 eetlepels per keer en niet halve glazen) en roer je het weer wat los.

Wanneer de uien zacht en zoet zijn, doe je het paprikapoeder, korianderpoeder, kurkuma en amandelmeel erbij en laat dit een minuutje zacht roosteren voordat je het vocht erbij doet. Als het vuur laag is, bakt dit niet zo snel aan en alles wat wel een beetje aan de bodem gaat zitten, laat onmiddellijk weer los als er vocht bij gaat.

Doe de 2 blikken tomaten erbij (ik prak ze later met een vork altijd stuk) en roer goed. Verkruimel het bouillonblokje er in en giet er 300 ml water bij. Als laatste gaat de 800 ml kokosmelk erin. Goed roeren en dit minimaal 20 minuten laten sudderen op zacht vuur. Ik laat het meestal nog wat langer staan en zet het op een sudderplaatje.

Wanneer de saus gaat sudderen, is het een goed moment om de kip gaar te maken. Wanneer je het op de barbecue doet, rijg je de kip aan spiezen, met (zoveel je wilt) rode pepers er tussen. Ik neem meestal drie rode pepers voor dit gerecht, maar het staat je natuurlijk vrij om meer of minder te nemen. Wanneer je barbecue er klaar voor is, leg je de spiezen op het rooster en bakt ze ongeveer 15-20 minuten aan elke kant. Ik bak altijd op een Weber barbecue met deksel en daar kan ik prima kip zo lang op garen zonder dat het verbrandt. Of ik het zo lang op een open barbecue zou laten liggen weet ik niet, want mijn ervaring is dat vlees daar altijd veel sneller zwart op wordt. Als je 100% zeker wilt weten dat je kip gaar is, pak je een vleesthermometer en steekt die in de kip. Wanneer de kerntemperatuur minimaal 75 graden Celsius is, is je kip door en door gaar.

(Wanneer je het vlees op de grillpan of in een koekenpan bakt, doe je de pepers fijngehakt bij de saus en verhit je wat olie in de pan om daar vervolgens de kip in te bakken. Ook ongeveer 15-20 minuten op elke kant.)

Als het vlees gaar is, haal je het van de spiezen, snijd het in stukken (ook de geroosterde pepers in kleine stukjes hakken) en roert het door de saus en check of de saus nog zout nodig heeft. Maak de saus vlak voor serveren af met een paar scheppen yoghurt en garneer met de koriander. Deze curry is lekker met gewoon rijst, maar ook heerlijk met paratha’s (Indiaas platbrood).

DSC_0101

DSC_0103

4 Comments
POSTED IN: ,


4 Responses to Kip tikka masala

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *