Shaariyah Medfouna: “Begraven in vermicelli”

DSC_0028-004

De naam van dit Marokkaanse gerecht is Shaariya Medfouna (wederom een recept uit het fantastische boek “Arabesque” van Claudia Roden), dat kennlijk “begraven in vermicelli” betekent. De smaak van dit gerecht is net zo bijzonder als de naam en, ik zal eerlijk zijn, dit is niet iets wat voor iedereen geschikt is. Normaal gesproken ben ik de eerste die roept dat alles wat ik post lekker is, en dat je het vooral moet proeven, maar ik kan me zo voorstellen dat er mensen zijn die dit beslist niet lekker vinden. Ben je een beetje een avontuurlijke eter en houd je van de combinatie zoet en hartig, dan is dit vooral iets wat je eens moet proeven, want het is waarschijnlijk een smaaksensatie die je nog niet eerder hebt gehad (tenzij je natuurlijk groot bent geworden met dit soort gerechten, maar daar ga ik even niet van uit). 

De Marokkaanse keuken combineert vaker zoet met hartig (honing en kaneel met zout vlees bijvoorbeeld), maar ik vind dat het in dit gerecht wel erg uitgesproken is. Eerst wordt de kip gegaard in water, met smaakmakers, zodat er een bouillon ontstaat en vervolgens wordt diezelfde bouillon ingekookt tot een saus, waaraan nog meer smaakmakers worden toegevoegd, zoals oranjebloesemwater. Dit ingrediënt (te koop bij de meeste Oosterse winkels/supermarkten) is iets wat we in de Nederlandse keuken totaal niet gewend zijn en de smaak is echt heel erg bijzonder en aromatisch. Je gebruikt er ook al snel te veel van, dus wees voorzichtig.

Voor dit recept gebruik je een hele kip, met bot en al. Die botten heb je nodig om een fatsoenlijke bouillon te maken, want er zit veel smaak in bot. Wanneer je geen zin hebt in een hele kip, gebruik dan 4 á 5 flinke kippenpoten. Als je maar kip met bot in het water legt.

En dan de vermicelli. Hoewel het natuurlijk niet meer of minder is dan gewoon pasta, gebruiken we in Nederland vermicelli alleen in de soep. Het is wat dunner dan spaghetti, maar qua smaak kun je het prima vergelijken, dus zo gek is het niet om dat eens niet alleen voor de soep te gebruiken. Out of the box, mensen!

De kip met saus wordt bedekt met een laag vermicelli en daar strooi je zowel poedersuiker als kaneel over. Dat klinkt weer raar, maar er zijn bergen mensen die rijst met boter, suiker en kaneel lekker vinden, dus zo gek is de combinatie dus ook weer niet (hoewel die dat vaak niet met een kipsaus eten, maar vooruit).

Al met al heb je hier echt een heel bijzondere combinatie van smaken. Ik vind het heel erg lekker, mijn man vindt het maar zozo, dus ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt. Als je het aandurft en kookt, hoor ik graag hieronder in de comments wat je ervan vond!

Shaariya Medfouna: “Begraven in vermicelli” (4 personen)

1 grote kip van 1200-1500 gram (of 250 ml gevogeltefond en 500 gram kipdijfilet)
500 ml koud water
2 uien, gesnipperd
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel saffraandraadjes
Zout en peper
50 gram boter
1/2 eetlepel heldere honing
1 theelepel oranjebloesemwater
Handje gehakte peterselie
Handje gehakte verse koriander
100 gram amandelen, zonder vlies
1 eetlepel olijfolie
400 gram vermicelli
Ter garnering: poedersuiker en kaneelpoeder

Doe de kip in een pan en giet er 500 ml koud water op. Breng aan de kook en schep eventueel schuim af.

Voeg de gesnipperde ui, het gemberpoeder, kaneelpoeder en saffraan toe en laat afgedekt een uur op heel zacht vuur pruttelen. Als je een hele kip gebruikt, keer deze dan een aantal keren, zodat hij goed aan alle kanten gaart.

Haal na een uur de kip uit de bouillon en laat deze een beetje afkoelen, zodat hij makkelijk vast te pakken is. Haal het vel er af (dit kan weg), haal het vlees van de botten en snijd dit in stukken. Laat ondertussen de bouillon (met de ui er nog in) inkoken tot je een dikke saus overhoudt. Je hebt de gewenste dikte bereikt zodra je met een spatel een streep kan trekken over de bodem van de pan en deze streep heel even zichtbaar blijft voordat het vocht weer naar binnen gaat.

DSC_0019

Voeg nu 25 gram boter toe, de halve eetlepel honing en de halve theelepel oranjebloesemwater. Voeg de gehakte koriander en peterselie toe en breng nu op smaak met wat zout (ongeveer een halve theelepel) en peper. Voeg de stukken kip toe en zet de pan afgedekt weg op een sudder-/warmhoudplaatje tot de vermicelli klaar is (je kunt de kipsaus ook van te voren maken en langzaam opwarmen vlak voor je de vermicelli maakt).

Wanneer je de bouillon in laat koken tot saus, zet je een pan met ruim water (2 liter) en een schepje zout op het vuur. Wanneer het kookt, voeg je de vermicelli toe. Wanneer dit al kleine stukjes zijn, kan het zo in de pan en wanneer het nestjes zijn breek je ze eerst. Doe ondertussen de amandelen in een pan en rooster deze 2 á 3 minuten op medium vuur totdat ze goudbruin worden. Kneus ze een beetje in een vijzel, of hak ze grof met een mes. Kook de vermicelli 5 á 6 minuten gaar en giet af. Doe het terug in de pan, voeg 25 gram boter toe en roer dit goed door de vermicelli.

Doe de kip met saus in een schaal en dek af met een dikke laag vermicelli. Bestrooi dit met een beetje poedersuiker en kaneelpoeder (wanneer dit je helemaal niks lijkt, kun je dit weglaten, maar als je als zo avontuurlijk bent dat je aan dit gerecht begonnen bent, zou ik ook ‘all the way’ gaan!) en strooi als laatste de geroosterde amandelen erover. Eet smakelijk!

 

DSC_0031-001

 

No Comments
POSTED IN: ,


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *