Chicken pot pie (kippastei)

DSC_0001-001

In het Engels is het een chicken pot pie en in het Nederlands een kippastei. Hoe je het ook wilt noemen, het is een ideale manier om restjes kip en groente te verwerken. Gooi alles bij elkaar in een lekkere saus, dekseltje van deeg er op, in de oven en smullen maar. Makkelijk voor zowel een grote als kleine hoeveelheid en, ook niet onbelangrijk, lekker goedkoop. 

Gisteren heb ik een hele kip gebraden, en omdat we daar maar met z’n tweeën van hebben gegeten, had ik nog flink wat kippenvlees over. Hier kun je van alles mee doen, maar ik heb besloten er vandaag een pastei van te maken. Je kunt een variant maken waarbij je ook de binnenkant van de vorm met deeg bekleed en je vulling dus helemaal ingepakt is met deeg, maar ik kies vaak voor alleen een deksel van deeg, omdat ik de vulling al vrij machtig vind en het me anders veel te veel wordt. Wanneer je liever wel de hele vorm bekleedt, doe je de deegingrediënten keer 2,5 en dan heb je voldoende deeg om alles te bekleden.

Ik zal je hieronder de ingrediënten geven die ik heb gebruikt, maar in principe kun je de 350 gram wortels/bleekselderij/aardappel/doperwten die ik heb gebruikt ook prima vervangen door eenzelfde hoeveelheid andere groenten. Paprika en courgette zijn hier bijvoorbeeld ook ideaal voor en ook champignons, of een preitje dat je over hebt, kunnen prima in de pastei. Ik heb vrijwel altijd wortels, bleekselderij en doperwten (vriezer) in huis, dus dat heb ik nu gebruikt.

Veel van dit soort recepten gebruiken zowel bouillon als melk. Ik vind dat veel te veel waterig smakende saus opleveren, dus ik gebruik liever alleen melk en verkruimel daar een bouillonblokje in. Ook vind ik veel recepten voor pastei (of pot pie) net wat te lafjes in smaak, dus ik gebruik vrijwel altijd wat spek, want dat geeft het geheel een wat rijkere, rokerige smaak. Niet veel, want er gaat al kip in, maar nét even een paar blokjes voor wat meer smaak.

Als je het jezelf écht heel erg makkelijk wilt maken, rol je 150 gram bladerdeeg uit en gebruik je dat als deksel, maar het is ook erg leuk (en lekker) om je eigen (zand)deeg te maken. Veel moeite kost dit niet en ik vind het net wat rustieker dan bladerdeeg.

Chicken pot pie (kippastei) (2 personen)

Voor het deeg:
100 gram tarwebloem
50 gram koude boter in blokjes
1,5 eetlepel ijskoud water
1/2 theelepel (2 gram) zout

1 losgeklopt ei

Voor de vulling:
200-250 gr kippenvlees in stukjes/blokjes (restjes of vers vlees)
50 gram spek in stukjes
350 gram groenten in blokjes/plakjes van 0,5 cm (ik had een mengsel van wortel, bleekselderij en doperwten)
1 grote aardappel, in blokjes van 0,5 cm
1 grote ui, gesnipperd
250 ml melk
1 eetlepel bloem
1 eetlepel boter
1 kippenbouillonblokje
Peper en zout

Extra: ovenschaal met een inhoud van minimaal 750 ml.

Maak eerst het deeg. Doe de bloem met het zout in een kom. Voeg de boter toe en meng dit met je vingers door het bloem totdat je bloem de structuur van kruimels heeft. Voeg dan eerst 1 eetlepel ijskoud water toe en kneed dit kort, maar goed door, zodat je een glad deeg krijgt. Als het nog wat stug is, voeg je nog een halve eetlepel toe (voor mij was dat voldoende, maar het kan zijn dat je een halve eetlepel meer of minder nodig hebt dan ik om een stevig maar soepel deeg te maken). Wanneer je deeg klaar is, pak je het in plastic folie en leg je het in de koelkast totdat je het nodig hebt. Als je dit niet doet, wordt de boter in het deeg te zacht en krijg je een grote plakkerige toestand. Laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten, zodat het makkelijker uit te rollen is.

Voor de saus snipper je de ui en snijd je alle groente in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Verhit een lepel boter op laag vuur en doe daar de ui, overige groenten en spek in. Bak dit langzaam op laag vuur. Je kan het kort bakken op hoog vuur als je weinig tijd hebt, maar als je het wat langzamer doet gaan de groenten karamelliseren en ik vind dat persoonlijk lekkerder. Geef het op laag vuur ongeveer een half uur de tijd om te garen. Als het wat vast gaat plakken aan de bodem maak je het weer los door er 1 á 2 eetlepels water bij te doen.

(Wanneer je in plaats van restjes gare kip verse kip gebruikt, bak het dan het laatste kwartier met de groenten mee)

Verwarm nu de oven voor op 200 graden Celsius. Wanneer de groenten klaar zijn, voeg je de eetlepel bloem toe en mengt dit goed zodat je een dikke groentenpasta krijgt. Voeg dan beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, de melk toe. Wacht met elk volgend beetje melk totdat het vorige is opgenomen. Zo voorkom je dat je klontjes krijgt. Verkruimel het bouillonblokje erover en roer op laag vuur totdat je een dikke saus krijgt. Wanneer de saus dik is, voeg je het kippenvlees toe, meng je dit goed door de saus en haal dan de pan van het vuur. Doe wat peper in de saus en proef of er eventueel nog zout nodig is (wees voorzichtig met extra zout, want zowel het spek als het bouillonblokje zijn zout).

Rol het deeg uit op een (licht) bebloemd werkblad tot een lap die de vorm heeft van je ovenschaal en die ongeveer 2 centimeter groter is dan de omtrek van je ovenschaal (de dikte van het deeg zal ongeveer 3 á 4 millimeter zijn).

Doe de vulling in de ovenschaal en leg hier voorzichtig het deeg overheen. Je kan het nu heel netjes maken door bijvoorbeeld met een vork het deeg tegen de randen van de ovenschaal te drukken, maar ik doe vaak die moeite niet en frommel dat wat over de rand hangt tussen vulling en schaal. Prik een paar gaatjes in het deeg met een mes, of snijd er een klein vormpje uit, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken. Als laatste strijk je wat losgeklopt ei met een kwastje over het deeg, zodat het mooi goudbruin wordt en gaat glanzen tijdens het bakken.

Doe de schaal in de oven en bak de pastei in 30-40 minuten gaar en goudbruin. Eet smakelijk!

N.b. Wil je dit recept voor meer personen maken, vermenigvuldig dan gewoon de ingrediënten en denk er ook aan om de inhoud van de ovenschaal te vermenigvuldigen.

DSC_0004

 

No Comments
POSTED IN: , ,


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *