De allerlekkerste spruitjes

DSC_0037

Het is weer spruitjesseizoen en hoewel ik me er bewust van ben dat het een flinke bewering is om je recept ‘de lekkerste’, of zelfs ‘allerlekkerste’ te noemen, denk ik echt dat dit een van de betere manieren is om spruiten klaar te maken. Hoe ik dat weet? Ik heb manlief als spruitjehater leren kennen, (hij was er niet eens ‘niet zo gek op’, hij had echt een hekel aan spruitjes), maar om deze spruitjes vraagt hij zelfs wel eens. Dus.  

De saus heeft dezelfde basis als de saus van de Zweedse gehaktballen, namelijk fond (geconcentreerde bouillon) en room. Maak de saus echt met fond, want met een bouillonblokje gaat het je niet lukken. Als je geen zelfgemaakte fond hebt, kun je een pot fond in de supermarkt kopen. Deze zijn niet altijd van geweldige kwaliteit, maar deze vind ik de beste, qua kant en klare, makkelijk verkrijgbare bouillon (dit is nog net geen fond, dus kook de 400 ml eerst in tot je ongeveer 300 ml overhoudt, dan gebruik je daar de helft van voor dit recept waar je de room aan toevoegt. De rest kan je invriezen voor een volgende keer of je maakt een dubbele hoeveelheid van dit recept natuurlijk).

De spruiten blancheer ik altijd in kokend water. Hierdoor worden ze prachtig groen, in tegenstelling tot wanneer je ze opzet in koud water. De spekjes dienen echt als smaakmaker, dus wanneer je het vegetarisch wilt houden, laat je de spekjes weg en vervang je de gevogeltefond door groentefond.

De allerlekkerste spruitjes (2-3 personen)

500 gram spruitjes, schoongemaakt 
2 eetlepels spek, fijngehakt
1 kleine ui, gesnipperd
150 ml slagroom (ongezoet)
150 ml gevogeltefond (geconcentreerde kippenbouillon met een laag zoutgehalte)
1 eetlepel Dijon mosterd
Parmezaanse kaas, geraspt
1/2 eetlepel boter

Zet een pan op met ruim water en breng dit aan de kook. Wanneer het water echt goed kookt (enorm borrelt), doe je in één keer de spruiten er in, de deksel op de pan en wacht tot het opnieuw kookt. Laat dan 5 minuten koken en giet daarna de spruiten af.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Voor de saus smelt je op laag vuur de boter in een pan en voegt daar de gesnipperde ui en het gehakte spek aan toe. Bak dit op laag vuur, tot de ui doorzichtig en zacht en het spek bruin is (ongeveer 15 minuten). Doe dan de room en de fond erbij en draai het vuur wat hoger. Laat alles, onder af en toe roeren, tot ongeveer een derde inkoken. De buitenkant van een lepel moet je ermee kunnen bedekken, maar het moet nog niet al te stroperig zijn (het dikt in de oven nog wat meer in). Draai het vuur uit, voeg dan de eetlepel mosterd toe en meng dit goed. Check nu of er eventueel nog wat zout en/of peper nodig is in de saus.

Meng dan de spruiten goed door de saus en doe vervolgens het hele mengsel in een ovenschaal die groot genoeg is om de spruiten er in één laag in te hebben. Strooi er wat geraspte kaas over en zet de schaal 20-30 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is en de ovenschotel hier en daar goudbruin is.

2 Comments
POSTED IN:


2 Responses to De allerlekkerste spruitjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *