Pruimentaart met frangipane

DSC_0041

Volgens mij had ik zo’n beetje de laatste pruimen van het seizoen, maar het goede nieuws is dat deze taart ook prima met allerlei ander fruit te maken is. Het is vooral de frangipane die hier zo’n lekkere taart van maakt. Frangipane is een soort beslag, gemaakt van boter, suiker, eieren en amandelen en lijkt wat op een soort cakeversie van marsepein (dat natuurlijk ook gemaakt is van amandelen en suiker). Ouderwets lekker, makkelijk te maken en mooi genoeg om mee te patsen bij de visite.

Voor een taartvorm van ca. 23 cm.

Voor het deeg:

200 gram bloem
75 gram (witte) basterdsuiker
100 gram koude boter, in blokjes
1 geklopt ei
1 á 2 eetlepels koude melk

Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de blokjes boter toe en wrijf de boter met je (niet al te warme) vingers in de bloem, zodat je een mengsel krijgt dat op kruimels lijkt. Voeg dan de melk toe, lepel voor lepel en maak van de kruimels een deeg. Het kan zijn dat je aan 1 lepel melk genoeg hebt, maar als je dan nog steeds heel droog deeg hebt, of veel kruimels, voeg dan een tweede lepel melk toe.

Met dit type deeg is het vooral zaak dat je snel handelt. Als je de meel/boterkruimels hebt gemaakt, breng je die boel snel samen tot een deegje, met een heel klein beetje melk. Dat is alles. Kneed het deeg vooral niet, want dan gaan de gluten zich ontwikkelen en wordt het taai, terwijl een knapperig koekje-achtig deeg het doel is (tenzij je dol bent op taai deeg, ga dan vooral je gang met lang kneden).

Vorm een platte schijf van het deeg, pak het in in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Als je dit niet doet, loop je kans dat de boter vrij warm wordt en dan is dit deeg vrijwel onmogelijk uit te rollen, omdat warme boter het ontzettend plakkerig maakt.

Na dit uur rusten, rol je het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap die een beetje groter is dan je taartvorm. Rol de lap voorzichtig om de deegroller en rol dit weer voorzichtig af over de vorm. Druk het deeg voorzichtig in alle hoekjes van de vorm. Om te voorkomen dat het deeg warm en plakkerig wordt door de warmte van je handen, kun je het deeg het beste in de vorm drukken met een klein stukje van het deeg, dat je in wat bloem hebt gedoopt. Snijd het teveel aan deeg van de rand van de vorm. Laat het deeg in de taartvorm weer een half uur rusten in de koelkast en bereid de frangipane.

Voor de frangipanevulling:

100 gram boter (op kamertemperatuur)
100 gram (witte) basterdsuiker
175 gram amandelmeel (of amandelen die je zelf fijn maalt)
50 gram bloem
6-8 stevige pruimen (of nectarines, abrikozen, peren, appels….)
2 eieren
(optioneel) 1,5 eetlepel cherry brandy (of een ander likeurtje, zoals amaretto, licor 43 of grand marnier)
Poedersuiker

Klop met een elektrische mixer (of een vork) de boter met de suiker tot een bleek en luchtig mengsel. Sla een ei stuk in een schaaltje en klop deze. Voeg het geklopte ei dan toe aan het boter-suikermengsel en mix dit goed voordat je het volgende ei klopt en toevoegt. Voeg dan de likeur toe en meng dit opnieuw goed met de mixer. Vouw dan met een spatel de bloem en amandelmeel in het boter-suiker-eibeslag. Doe dit niet met een mixer, want dan raak je lucht kwijt en het mengsel moet luchtig blijven.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Doe het frangipanemengsel in je taartvorm. Snijd de pruimen in 8 partjes en verdeel deze over de frangipane (je kan ze er een klein beetje indrukken). Bak de taart 50-55 minuten in de oven. De korst is dan goudbruin en de frangipane is dat ook aan de randen. In het midden zal het nog wat nat lijken, maar dit komt vanzelf goed wanneer de taart goed is afgekoeld en de hete boter in de frangipane is gestold. Als de taart koel is, bestuif je hem met wat poedersuiker.


2 Responses to Pruimentaart met frangipane

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *