Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Tot een paar maanden geleden was ik niet zo pompoenerig. Niet dat ik het niet lustte, maar ik wist gewoon nooit zo goed wat ik er mee moest, behalve diverse varianten soep er van koken. En één of twee keer per herfst pompoensoep vond ik meestal wel voldoende. Totdat ik laatst een recept van Jamie Oliver probeerde, waar geroosterde pompoen in moest. Ik vond dat zó lekker, dat ik die geroosterde pompoen alleen al de moeite waard vond om te maken, zonder de rest van het recept. Nu ben ik dus wel wat pompoeneriger.

Ik zal niet beweren dat ik dit wekelijks ga eten, maar deze geroosterde pompoen is echt een heerlijk bijgerecht. Je kan het eten in plaats van aardappelen (als je bijvoorbeeld een koolhydraatarm/beperkt dieet volgt, of gewoon een hekel hebt aan of wat anders wilt dan aardappelen) met een lekkere salade en vis of vlees erbij, maar je kan het ook prima als groente eten. Wat jij wilt. Hoe dan ook, als je ook niet zo goed weet wat je anders met pompoen moet dan pureren in een soep, probeer dit supersimpele recept eens.

In het kruidenmengsel zit gerookt paprikapoeder en dat is helaas in de meeste supermarkten niet te krijgen. Je kan het vervangen door gewoon mild paprikapoeder en dan is het ongetwijfeld nog steeds heel lekker, maar ik raad je echt aan om gerookt paprikapoeder aan te schaffen. Sinds ik dat spul ken, ben ik er half verslaafd aan. Heerlijk! Misschien begin ik binnenkort nog wel een blog genaamd www.gerooktpaprikapoederinalles.nl, zó lekker vind ik het. Het geeft een (logisch) subtiele rooksmaak aan alles waar je het in doet en het is bijna alsof je pompoen van de bbq komt. Het is in de supermarkt misschien niet makkelijk te krijgen, maar online wel heel makkelijk te bestellen (vaak van een Spaans merk, in een blikje). Dus als je daarvoor kiest, bestel dan meteen even pimentpoeder, want dat is ook heel lekker en bijna nergens te krijgen in de supermarkt 😉

Geroosterde pompoen (bijgerecht 3-4 personen)

Flespompoenvan ca. 1,2 kg
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel korianderpoeder
1 theelepel zout
Snuif peper
Olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de pompoen in vieren en verwijder (met een lepel) de zaadjes. Je kan de schil mee roosteren, maar ik vind het lekkerder zonder, dus ik snijd de schil er met een dunschiller af.

pompoen

Snijd de kwarten vervolgens nog eens doormidden en snijd dan blokjes van ongeveer 3 cm. Je mag uiteraard grotere of kleinere stukken snijden, maar houd dan rekening met een langere of kortere baktijd. Probeer de pompoen zoveel mogelijk in gelijke stukken te snijden, dan garen ze ook gelijkmatig.

Doe het venkelzaad in een koekenpan op laag vuur en rooster kort. Zodra de geur vrij komt, is het wel genoeg. Dat roosteren van zaad doe je om meer smaak en geur te krijgen. Doe het venkelzaad met de andere kruiden en het zout in een vijzel en stamp dit mengsel goed door elkaar (als je geen vijzel hebt, dan moet je eigenlijk naar een toko gaan om daar voor een prikje een te kopen. Als je een beetje serieus wilt koken, is het een ontzettend handig ding). Het zaad hoeft niet compleet verpulverd, maar plet het gewoon goed, zodat je daarmee opnieuw smaak vrij laat komen.

DSC_0009

Giet ongeveer 2 eetlepels olijfolie over de pompoenblokjes en strooi er dan je kruidenmengsel over heen. Meng met je handen goed door, zodat elk pompoenblokje bedekt is met wat olie en kruiden.

DSC_0010

Verdeel de blokjes vervolgens over een bakplaat of grote ovenschaal (zorg dat de schaal of plaat groot genoeg is voor één laag en maak er geen bergje van) en bak het 40 minuten in de oven. Als je er makkelijk met een vork in kan prikken, zijn ze gaar.

*In dit recept rooster ik een flespompoen, maar je kan dit recept ongetwijfeld ook met andere soorten pompoen maken. Het kan wel zijn dat de baktijd dan wat varieert. Houd vanaf 30 minuten dan je pompoen in de gaten en prik er af en toe even in met een vork. Wanneer de vork er echt makkelijk in gaat, is je pompoen gaar.

1 Comment
POSTED IN:


One Response to Geroosterde pompoen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *