Bulgursalade

DSC_0021

Eigenlijk wilde ik een Libanese tabouleh maken (of taboulé, tabbouleh, tabouli of hoe je het maar wilt spellen), wat een salade is met onder andere bulgur (een soort gebroken tarwe), peterselie en munt. Maar de authentieke tabouleh is vooral een peterseliesalade en er hoort maar een heel klein beetje bulgur in. En jaren geleden, toen ik net op mezelf woonde en nog regelmatig uit een pakje kookte, heb ik een trauma opgelopen van het wereldgerecht “Argentijnse beef chimichurri” van Knorr. Gatverdamme, wat vond ik dat vies. En echt, ik lust een hoop!

Waarschijnlijk is een sappige steak met chimichurri-saus, daadwerkelijk in Argentinië gegeten, een gerecht om een moord voor te doen, en is net als bij alle andere wereldgerechten, deze variant ook totaal niet representatief voor het oorspronkelijke gerecht. Maar goed, die vieze Knorr chimichurri-saus, voornamelijk bestaand uit gevriesdroogde peterselie, heeft mij zó’n peterselie-angst bezorgd, dat ik het tot op de dag van vandaag nog amper nog durf te eten als er meer dan een eetlepel versnipperd door mijn gerecht zit. Waarschijnlijk volkomen onterecht, maar goed, zo gaat dat vaker met nare ervaringen.

Nu ik dit zo opschrijf denk ik bij mezelf “kom op Anneke, je bent geen kleuter meer, zet je er overheen en probeer het eens opnieuw” (en met “het” bedoel ik een gerecht met veel peterselie, niet die chimichurri-prut van Knorr, want dat komt nooit meer goed) en waarschijnlijk vind je op deze site dus binnenkort wel een recept voor echte tabouleh, maar vandaag maak ik maar een bulgursalade. Dus met veel bulgur en weinig peterselie.

Hoewel ik het natuurlijk nu niet meer een authentiek Libanees gerecht meer durf te noemen, doe ik er wel Libanees 7-kruidenpoeder in. De basis van deze salade is gebaseerd op een recept voor een bulgursalade uit Arabesque van Claudia Roden, maar ik heb het wat aangepast, door de 7-kruidenpoeder toe te voegen. Dit kun je er dus prima uitlaten als je wilt, maar het voegt een wat aardse, warme smaak toe en dat vond ik wel een fijn contrast met het friszure van het citroensap dat in deze salade gaat.

Deze salade is heerlijk bij bijvoorbeeld gebakken kip met Za’atar.

Libanees 7-kruidenpoeder (voldoende voor onderstaande salade)

Meng de onderstaande hoeveelheden goed met elkaar:

1 theelepel fijngemalen zwarte peper
1 theelepel pimentpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
1/4 theelepel korianderpoeder
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
1/4 theelepel gemberpoeder

Bulgursalade (2-3 personen)

200 gr bulgur
150 ml kokend water
1 eetlepel tomatenpuree
Het sap van 1,5 citroen
4 eetlepels extra virgin olijfolie
1/2 rode peper, fijngehakt
5 lente-uitjes
300 gr verse tomaten, in blokjes gesneden
Handje peterselie, fijngesneden
Handje munt, fijngesneden
Zout (naar smaak 0,5-1 theelepel)
Hoeveelheid Libanees 7-kruidenpoeder

DSC_0011-001

Doe de bulgur in een schaal en giet er het kokende water op, roer dit en laat 15-20 minuten staan. Laat je niet verleiden om er meer water in te gieten, want het citroensap en vocht van de tomaten zullen de bulgur later nog meer verzachten en wanneer je er in het begin al te veel water op giet, krijg je een veel te natte salade.

DSC_0015

Voeg na 20 minuten weken de tomatenpuree, citroensap en olie, de rode peper en het zout toe en meng goed. Haal de donkergroene einden en de onderkant van de lente-ui en snijd ze in dunne plakken. Voeg de lente-ui en blokjes tomaat toe aan het bulgurmengsel, doe de peterselie en munt erbij, strooi het 7-kruidenpoeder erover en meng alles nog een keer goed. Laat alle sappen en smaken nog minimaal een kwartier goed intrekken en de bulgur daardoor nog wat zachter worden (dit is een mooie gelegenheid om bijvoorbeeld vlees of vis te gaan bakken).

DSC_0022

No Comments
POSTED IN:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *