Salade van geroosterde bieten, peer en blauwe kaas met balsamico en honing

DSC_0024-002

In Friesland, waar ik woon, is sinds enige tijd De Streekboer actief. Dit is een initiatief waarbij lokale boeren via een gezamenlijke website hun waren rechtsstreeks aan de consumenten aanbieden. Vandaag was de eerste afhaaldag in Leeuwarden en, omdat ik helemaal voor het eten van lokaal geproduceerd voedsel ben, heb ik meteen enthousiast besteld en afgehaald. De buit ziet er geweldig uit en de komende week ga ik proberen daar wat lekkere gerechten mee te maken. Ik ben vandaag begonnen met de bietjes.

Er is niks mis met gewone rode bieten, maar het oog wil ook weleens wat, dus ik had gemixte bieten besteld. Behalve smaakvol, vooral ook een lust voor het oog. Uiteraard kan je onderstaand recept ook prima maken met gewone rode bieten.

DSC_0036

Dit is een heerlijke herfstsalade en een geweldige manier om bieten te eten. Wanneer je bieten roostert, komt hun natuurlijke aardse, maar zoete smaak nog meer naar voren dan wanneer ze worden gekookt. Zachte zoete peer vult dat mooi aan en een pittige blauwe kaas is een mooi contrast met het zoet.

Omdat wij de salade bij vlees hebben gegeten, wilde ik hem niet al te zwaar maken. Wanneer je graag vegetarisch eet, kun je deze salade geweldig aanvullen met geroosterde hazelnoten of rauwe walnoten. Een dikke plak geroosterd zuurdesembrood erbij en je hebt een geweldige vegetarische maaltijd of lunch!

Salade van geroosterde bieten, peer en blauwe kaas met balsamico en honing (2-3 personen)

500 gram bieten, ongeschild
1 rijpe peer
100 ml balsamicoazijn
70 gram blauwschimmelkaas (bijvoorbeeld gorgonzola, of een zachtere danish blue)
1/2 eetlepel honing
1 theelepel (appel)azijn of citroensap
2 eetlepels Olijfolie
Zeezout
Optioneel: wat slablaadjes, walnotenolie, walnoten, geroosterde hazelnoten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schrob de bieten schoon met water, maar laat de schil zitten. Droog ze goed af en leg ze op een flink stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met olijfolie en zorg dat de bietjes aan alle kanten bedekt zijn met de olie. Vouw de folie dicht, zodat je een pakketje krijgt. Doe er desnoods nog een stuk omheen, want het moet echt volledig afgesloten zijn. Doe het pakketje in de oven op een rooster of een bakplaat en rooster de bieten in ongeveer 60 minuten gaar (dit kan iets langer duren wanneer je hele grote bieten hebt, mijn grootste biet had een doorsnede van 8 cm en die was gaar in 60 minuten). Ze zijn gaar wanneer je er met een vork gemakkelijk in kan prikken.

Haal de bieten uit de oven, vouw het folie open (denk om de hete stoom die dan ontsnapt, want dat kan gemeen pijn doen aan je handen) en laat de bieten ongeveer een kwartiertje afkoelen zodat ze koel genoeg zijn om vast te pakken.

Maak ondertussen de balsamicoreductie. Giet 100 ml balsamicoazijn in een pannetje en zet deze op middelmatig vuur zodat het vocht kan verdampen. Kook de azijn in totdat je ongeveer 1 eetlepel over hebt. Het wordt wat stroperig en ziet er dan ongeveer zo uit:

DSC_0022-002
Voeg de halve eetlepel honing toe en roer dit goed door. Terwijl je de balsamico laat inkoken, schil je de peer, verwijdert het klokhuis en snijd hem in blokjes. Besprenkel dit met de appelazijn of citroensap. Dit is maar heel weinig, want je wilt de peer niet hartstikke zuur maken, maar voorkomen dat hij bruin verkleurt.

Wanneer de bieten lauwwarm zijn, snijd je de harde bovenkant er af en je pelt met je vingers of een mesje de schil er af. Snijd de bieten in blokjes. Leg eventueel een paar slablaadjes op een bord (meer voor de kleur) en verdeel de bieten- en perenblokjes erover. Snijd of scheur de kaas in stukjes en verdeel deze over de biet en peer. Bestrooi dit met een klein beetje zeezout en sprenkel er wat olijfolie (of walnotenolie) over. Als laatste besprenkel je de salade met de balsamico-honingreductie (mocht deze koud zijn geworden, dan kan hij wat hard zijn. Zet het dan heel even (halve minuut) op een laag pitje en dan wordt het onmiddellijk weer vloeibaar genoeg om over je salade te druppelen). Strooi eventueel de noten er nog over en eet smakelijk!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *