Geroosterde wortelen met knoflook en komijn

DSC_0112

Als je zulke mooie regenboogwortelen hebt, dan maak je er geen hutspot van, toch? Door wortelen te roosteren in de oven, blijft zowel de kleur, als de vorm goed behouden en dan heb ik het nog niet eens over de smaak gehad, want geroosterde wortelen zijn veel zoeter dan gekookte.  

Wanneer je de wortelen gaar roostert in de oven, is er een kans dat de buitenkant verbrandt voordat de binnenkant goed gaar is. Om dit te voorkomen koken sommige mensen de wortelen voor in water, maar omdat ik zo weinig mogelijk van de smaak, kleur en vitamines van de wortel kwijt wil, kies ik ervoor om ze in de oven te stomen. Dit doe je door ze, al gekruid en wel, in een ovenschaal te doen en ze afgedekt met aluminiumfolie in de oven te zetten. Op deze manier blijft het eten ingepakt, waardoor het vocht niet kan verdampen zodat het eten uitdroogt en verbrandt. Wanneer de wortelen min of meer gaar zijn, haal je de folie er af en dan rooster je ze nog even. Hierdoor krijgen ze wél een mooi bruin randje, maar verkolen ze niet. En juist dat randje zorgt voor de extra diepe, zoete smaak.

De vorm is niet van belang. Je zou behalve de wortelen halveren in de lengte, ook de wortelen in plakken kunnen snijden, of overdwars halveren. Houd er alleen wel rekening mee, dat wanneer je veel dunnere plakken snijdt dan in dit recept wordt aangegeven, de baktijd kan variëren.

Deze geroosterde wortelen zijn heerlijk bij gebraden kip.

Geroosterde wortelen met knoflook en komijn (2-3 personen)

500 gr wortelen (elke kleur is goed)
1 á 2 eetlepels olijfolie
1 grote teen knoflook, fijngehakt of geperst
1 flinke theelepel komijnzaad
2 á 3 tenen knoflook, met schil, geplet met mes
Zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de wortelen en halveer ze in de lengte (hele kleine worteltjes kun je heel laten en dikke wortelen kun je in kwarten snijden). Leg ze in een ovenschaal (die groot genoeg is om de wortelen er in één laag in te doen), doe er de olijfolie over en werk dit met je handen goed door de wortelen, zodat ze allemaal aan alle kanten met wat olie zijn bedekt.

DSC_0099-002

Rooster het komijnzaad even 1 á 2 minuten in een droge koekenpan, totdat de geur vrijkomt. Doe ze dan over de wortels, samen met de gehakte/geperste knoflook en meng dit opnieuw met je handen of twee lepels door de wortelen. Stop de geplette knoflooktenen er tussen en dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie. Laat dit 30 minuten stomen in de oven.

Na 30 minuten haal je de folie er van af en zet je de schaal weer terug in de oven. Laat de wortels nogmaals 30 minuten roosteren. Gooi de geplette hele tenen knoflook weg, bestrooi de wortels met een beetje zeezout en eet smakelijk!


2 Responses to Geroosterde wortelen met knoflook en komijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *