Gestoofde zoetzure rodekool met appel

DSC_0018-002

Vroeger, toen ik net op mezelf woonde, at ik nog wel eens rodekool (ja, aan elkaar geschreven) met appel van Iglo uit de diepvries. De laatste jaren maak ik het altijd zelf en toen ik het laatst weer eens van Iglo at, schrok ik echt van hoeveel lekkerder zelfgemaakte rodekool is. In mijn herinnering was het altijd best te eten en dat is het misschien ook wel…als je niet beter weet. Maar als je wél beter weet, wil je waarschijnlijk nooit weer anders. 

Zelf rodekool met appel maken is niet moeilijk, ook niet heel veel werk, maar het kost wel wat tijd. Het is niet iets wat je even, een half uur voor je aan tafel wilt, in elkaar flanst. Dit gerecht moet minimaal 2 uren zachtjes stoven voordat het echt lekker is, maar wanneer je het iets langer laat staan is dat ook geen probleem. Net als bij zoveel stoofgerechten geldt ook hier: lang een laag. Een lange tijd op een lage temperatuur en je hebt een heerlijk ouderwets geurig en smakelijk bordje zoetzure rodekool met appel.

Gestoofde zoetzure rodekool met appel (4-6 personen)

1 hele rodekool (wanneer je gesneden rodekool koopt, heb je ong. 900-1000 gram nodig)
1 grote ui
2 kleine appels (knapperig zoetzuur bijv. Elstar, Fuji, Braeburn of Pink Lady)
2 teentjes knoflook
4 cm verse gemberwortel
150 ml rode wijnazijn
125 gram suiker
2 steranijs
1,5 theelepel kaneelpoeder
2 eetlepels boter

Snijd de rodekool in dunne repen (of schaaf de kool met een mandoline als je die hebt). Snipper de ui en hak of rasp zowel de knoflook* als gember**fijn. Kies een ruime pan (ik heb een pan van 4,5 liter gebruikt) en smelt op laag vuur de boter (laat dit niet bruin worden). Voeg de gesnipperde ui toe en laat deze zachtjes, op laag vuur glazig worden (ongeveer 15 minuten). Voeg de knoflook en gember toe en laat dit samen met de ui, nog een keer 10-15 minuten zachtjes bakken, tot de ui wat lichtbruine randjes begint te krijgen. Voeg dan de steranijs en het kaneelpoeder toe en meng dit allemaal goed. Als laatste gaan de azijn en suiker erbij en verwarm dit.

Wanneer je azijnmengsel warm is en de suiker is opgelost, kan de gesneden rodekool erbij (dit kleurt nu prachtig roze/paars door het zuur van de azijn). Zet het vuur wat hoger en roer de kool even goed door het azijnmengsel, zodat alle rode kool ermee is bedekt.

Verwijder de klokhuizen uit de appels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm (ik vind het niet nodig om de appels te schillen, maar dit kun je uiteraard wel doen) en voeg dit toe aan de rodekool en meng dit nog een keer goed. Zet de pan nu op de kleinste pit (desnoods op een sudderplaatje) en laat dit 2 uren zacht stoven met de deksel op de pan om ervoor te zorgen dat het vocht niet verdampt en de kool verbrandt. Roer af en toe de kool even goed door (bij mij was het niet nodig, maar wanneer je tijdens het roeren constateert dat de kool droog kookt, doe er dan een scheutje water bij).

Als je wilt, kun je op het laatst ook nog een handvol rozijnen door de kool roeren. Verwijder voor het serveren de steranijs. Deze zoetzure rodekool met appel is heerlijk met aardappelpuree en hachee of gehaktballen.

* Doordat dit gerecht zo lang suddert, wordt de knoflook heel erg mild van smaak.
* Wanneer je beslist niet van verse gember houdt, kun je dit prima weglaten. Je kan het eventueel vervangen door een theelepel gemberpoeder, als toch een kruidige, maar wat mildere smaak wilt. Voeg dit dan tegelijk met de kaneelpoeder toe.

N.b. Wanneer een hele rodekool je te veel is, omdat geen gezin hebt van minstens vier personen, dan kun je het restant perfect invriezen. Je kan natuurlijk ook een halve kool gebruiken, maar je hebt vrijwel evenveel werk om dit gerecht klaar te maken voor vier personen als voor 1 persoon, dus is het handig om meteen maar de hele kool op te maken en de rest in de vriezer te doen zodat je er een keer geen werk van hebt. Ik vries het altijd in een plastic zak in, die ik vervolgens plat druk, zodat je niet zo’n dikke klont krijgt en de kool uit de vriezer sneller ontdooit.


6 Responses to Gestoofde zoetzure rodekool met appel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *