Herfstgehaktballen in bokbierjus

DSC_0027-001

Wie houdt er niet van een goede gehaktbal? Niet van die zompige, melige fabrieksballen, maar een ouderwetse gehaktbal van oma of mama. In mijn geval van oma, want mijn moeder maakte nooit ballen. Zij drukte het gehakt altijd plat, want dan waren ze veel sneller gaar. Daarna werden ze niet in een ouderwetse braadpan, maar op een elektrische grillplaat gebakken, zodat we er ook nooit jus van hadden. Eigenlijk waren het dus meer hamburgers dan gehaktballen. Best lekker, maar natuurlijk niet hetzelfde als een echte gehaktbal. Met iets meer geduld, maar met weinig moeite, kun je zelf heerlijke ouderwetse gehaktballen maken. Met een lekkere bierjus. En omdat het herfst is, maken we de jus nu met herfstbok. 

Als je mijn recept voor Zweedse gehaktballetjes hebt gelezen, dan weet je dat ik er de voorkeur aan geef om de gehaktballen te braden in de oven. Dit is nét zo lekker als in de pan, maar echt veel makkelijker en minder werk. Je hoeft ze niet te keren, ze behouden prachtig hun vorm en ze garen mooi gelijkmatig.

Ik heb ervoor gekozen om wat kleinere gehaktballen te maken, zodat elke persoon er twee krijgt. Uiteraard staat het je vrij om er een grote bal van te maken, maar houdt dan rekening met meer tijd in de oven. Daarnaast heb ik gekozen voor half om half gehakt, omdat ik dat smeuïgere gehaktballen op vind leveren. Wanneer je voor alleen rundergehakt kiest, zou ik de baktijd met 5 minuten verkorten.

Herfstgehaktballen in bokbierjus (2 personen)

Voor de gehaktballen:
250 gram half om half gehakt
1 middelgrote ui
25 gram paneermeel
1/2 eetlepel worcestershiresaus
3 takjes verse tijm, de blaadjes van de takjes geritst
1/2 theelepel pimentpoeder (of 1/4 theelepel nootmuskaat en 1/4 theelepel gemalen kruidnagel)
1/4 theelepel zout
Peper
Olijfolie

Voor de bokbierjus:
150 ml herfstbok (buiten het seizoen is een ander soort bier met een volle smaak ook prima, bijvoorbeeld Palm of oud bruin)
250 ml kokend water
1 ui, gesnipperd
2 eetlepels spekjes, fijngehakt
1 eetlepel boter
3 takjes verse tijm, de blaadjes van de takjes geritst
1/2 runderbouillonblokje
1 eetlepel bloem
1 eetlepel bessenjam (bijvoorbeeld zwarte bessen, bosbessen of cranberry)

Maak eerste de gehaktballen klaar. Snipper de ui en bak deze zachtjes op laag vuur in de olijfolie tot hij doorzichtig is (ongeveer 10 minuten). Voeg de tijm, de pimentpoeder en de worcestershiresaus toe. Laat dit op laag vuur verder bakken tot de worcestershiresaus min of meer verdampt is, waardoor je de smaak zich heeft geconcentreerd. Doe dan het vuur uit en doe het uimengsel in een kom. Laat het afkoelen tot ongeveer lichaamstemperatuur en doe dan het gehakt en de paneermeel erbij. Voeg wat peper toe en een beetje zout en kneed alles dan goed door elkaar. Draai vier ballen (ongeveer 70-80 gram per stuk) van en zet deze even in de koelkast tot je ze nodig hebt.

Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius. Smelt de boter in een pan, voeg de ui en het fijngehakte spek toe en bak deze op laag vuur weer tot de ui doorzichtig en het gehakte spek bruin is. Voeg de tijm toe en meng dit goed. Zet het vuur wat hoger en voeg het bier toe. Verkruimel een half (tot driekwart) bouillonblokje in het bier en laat dit goed oplossen. Laat dit op hoog vuur zoveel mogelijk inkoken. Voeg, wanneer het vocht bijna verdampt is, de eetlepel bloem toe en zet het vuur weer wat lager. Roer dit heel goed tot een dikke pasta, en voeg dan, onder constant roeren, het hete water toe. Blijf, op laag vuur, roeren tot de jus gaat binden.

Waarschijnlijk is op dit moment de oven wel op temperatuur. Smeer een beetje olie op de bodem van een ovenschaal en doe daar de gehaktballen in (zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen). Braad ze 15 minuten in de oven.

Terwijl de gehaktballen in de oven staan, staat de jus op een heel laag pitje te pruttelen tot een dikke bruine saus ontstaat. Proef dan of er nog zout en peper nodig is (wees eerder voorzichtig met extra zout, want door het inkoken van de jus, concentreert het zout uit het bouillonblokje en als je er dan al extra zout aan toevoegt, kan het wel eens te zout worden).

Wanneer de gehaktballen hun eerste 15 minuten hebben gehad, roer je een eetlepel bessenjam door de jus. Dan haal je de gehaktballen uit de oven en giet je de jus er over. Haal de gehaktballen even goed door de jus (hier gaan ze mooi van glanzen) en dan zet je de schaal terug in de oven en laat het geheel nog 5 minuten braden.

Deze gehaktballen zijn heerlijk met aardappelpuree en gestoofde zoetzure rodekool met appel.

4 Comments
POSTED IN: ,


4 Responses to Herfstgehaktballen in bokbierjus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *