Gebakken kip met za’atar en pijnboompitten

DSC_0028

Er bestaan in de wereld ontelbaar veel soorten specerijen- en kruidenmengsels. Bijvoorbeeld speculaaskruiden, of (daarop lijkend, maar pittiger) Chinees vijfkruidenpoeder. Elk land en elke cultuur heeft diverse soorten mengsels en soms hebben zelfs families hun eigen varianten van een bepaald mengsel. Zo kent bijvoorbeeld het typisch Marokkaanse mengsel ras-el-hanout verschillende varianten, die van streek tot streek en van familie tot familie kunnen verschillen. Als je er achter probeert te komen wat nu exact de samenstelling van ras-el-hanout is, dan krijg je het  moeilijk, want kennelijk bestaat dat niet. Maar, elke ras-el-hanout, heeft wel vrijwel dezelfde basisingrediënten. Za’atar is ook zo’n soort melange.

Za’atar is een kruidenmix die veel gebruikt wordt in het Midden Oosten. De samenstelling kan verschillen, maar er zal altijd het basisingrediënt in zitten wat het mengsel ook de naam geeft: Za’atar. Dit is een soort kruid uit dezelfde familie als oregano en tijm en wordt vaak gemengd met sumak en geroosterd sesamzaad. Mijn versie van Za’atar bevat tijm, sumak, sesamzaad, pistache, anijs en amandel. Sumak geeft het een friszurige smaak en het sesamzaad, de pistache en amandel geven het een zoetige nootsmaak. Sommige mengsels bevatten ook nog zout, maar die van mij niet en ik geef daar ook de voorkeur aan omdat zout iets is waarvan ik liever zelf van bepaal hoeveel ik daar van gebruik.

Za’atar kan perfect gebruikt worden in olie als dip voor brood, maar ook om vlees mee te kruiden. Omdat dit de eerste keer was dat ik met dit mengsel kookte, heb ik gekozen voor een hele eenvoudige manier om te testen hoe het smaakt, waarvan je vrijwel altijd weet dat de combinatie werkt, namelijk op gebakken kip. Kip (het meest veelzijdige stukje vlees, kip!) heeft zelf niet zo’n uitgesproken smaak en leent zich er perfect voor om allerlei soorten mengsels op te doen. Alles werkt met kip (vandaar ook het meest veelzijdige stukje vlees, kip!). Als je iets kan verzinnen dat niet werkt met kip, hoor ik het graag.

Ik heb de kip eerst gemarineerd in olie, zout, peper, knoflook en specerijen, om vervolgens vlak voor het bakken de Za’atar op één kant te strooien. Dit heb ik gedaan, omdat kruiden en noten snel verbranden en op deze manier kun je de kip in de pan leggen op de ongekruide kant, alvast bijna gaar laten worden op redelijk hoog vuur, om dan het vuur zachter te draaien en de kip om te keren op de gekruide kant. Zo liggen je kruiden niet zo lang op hoog vuur in de olie en worden ze niet zwart.

Za’atar kun je op diverse sites online bestellen en ook Jonnie Boer heeft tegenwoordig een versie van dit mengsel dat je in de supermarkt kan kopen. In zijn versie zit sesamzaad, sumac, tijm, majoraan, zout, oregano en basilicum en zal dus wel weer anders smaken dan de versie die ik heb gebruikt, waar meer een nootachtige smaak aan zit. De basis van Za’atar zal vrijwel altijd tijm, sumak en sesam zijn.

En dan. Was het lekker? Ja, het was hartstikke lekker. Voordat de kip in de pan ging heb ik eerst nog wat pijnboompitten geroosterd en die als laatste weer over de kip gedaan. We hebben het gegeten in combinatie met een bulgursalade en na het eten hebben we besloten dat het absoluut de moeite waard was. Niet alleen omdat het heerlijk en weer eens wat anders is,  maar ook omdat het heel eenvoudig is om te maken!

Kip met Za’atar en pijnboompitten (2 personen)

Voor de marinade:
300 gram kip (dijfilet of borstfilet)
1 theelepel paprikapoeder (gerookt of gewoon)
1/2 theelepel kaneelpoeder
2 tenen knoflook, geperst
2 eetlepels milde olijfolie
1/2 theelepel zout
Peper

Overige ingrediënten:
1 eetlepel milde olijfolie
1 eetlepel boter
2 eetlepels Za’atar
Het sap van 1/2 citroen
50 gram pijnboompitten

Verhit een koekenpan op laag vuur en rooster de pijnboompitten tot ze licht beginnen te verkleuren. Beweeg ze af en toe even in de pan, om ze aan beide kanten te roosteren. Zet opzij.

Meng de ingrediënten voor de marinade met elkaar en wrijf de kip daar goed mee in. Dek af met plastic en laat minimaal 2 uren, maar het liefst een nachtje, marineren.

DSC_0009-001

DSC_0026

Leg de filets (ik had dijfilets) op een werkbank en bestrooi ze met de Za’atar. Druk het er even goed in, zodat het er niet onmiddellijk af valt wanneer je stukken kip in de pan doet. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur en leg de kip in de pan, op de kant waar geen Za’atar op zit. Doe meteen daarna de boter in de pan en beweeg de kip even wat door de pan, zodat de boter goed verspreid wordt. Bak de kip ongeveer 2 minuten op hoog vuur en draai daarna het vuur laag en laat de kip, nog steeds op de kant zonder Za’atar garen. Wanneer de kip bijna gaar is (je ziet dit doordat vrijwel alleen de bovenkant nog echt roze is, en de kip vanaf de onderkant naar boven toe steeds witter wordt), keer je de kip om en laat het nu bakken op de met Za’atar bedekte kant.

Hoe lang het duurt om de kip compleet te garen ligt aan de dikte van je stuk kip en dit is heel moeilijk van te voren aan te geven. Wanneer je je oog niet vertrouwt, en er wel zeker van wilt zijn dat je kip gaar is, raad ik je aan een vleesthermometer te kopen. Als je die in het dikste stuk van de kip steekt, en de thermometer geeft minimaal 75 graden Celsius aan, dan is de kip gaar. Dit is echt een fantastische methode om de gaarheid (of juist rauwheid, bij bijvoorbeeld steak) te controleren, vooral ook in het barbecueseizoen, om te voorkomen dat je doormidden gesneden vlees toch maar weer terug op de barbecue of in de pan moet gooien omdat het toch nog roze bleek van binnen (we hebben het allemaal meegemaakt).

Wanneer de kip gaar is, strooi je de pijnboompitten erover en dan is het klaar om te serveren!

DSC_0029


5 Responses to Gebakken kip met za’atar en pijnboompitten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *