Perfect geroosterde aardappelen

DSC_0077

Aardappelen met vet in de oven. Eigenlijk kan je het amper een recept noemen. Maar het gaat hier vooral om de manier waarop je ze bereidt, die het verschil maakt tussen gare, ietwat taaie aardappelen, en perfect geroosterde aardappelen die ontzettend knapperig van buiten en zacht en fluwelig van binnen zijn. Ik heb vaak aardappelen in de oven geroosterd, met diverse kruiden en diverse soorten vet. De ene keer waren ze lekkerder dan de andere keer, maar dit zijn echt de allerlekkerste geroosterde aardappelen. Ooit. Echt. 

Het eerste geheim is ganzenvet of eendenvet. Met deze twee soorten vet maak je gewoon de allerlekkerste geroosterde aardappelen. Je kan voor dit recept (of ‘bereidingswijze’) ook olijfolie, reuzel, rundervet of kokosolie gebruiken en dan krijg je ook best een aardig resultaat. Maar het haalt het niet bij ganzen- of eendenvet. Hoe kom je aan dat vet? Braad een eend of een gans en vang het vet op. Of ga naar een goede poelier, naar een groothandel of bestel het via internet (wanneer je in Google “eendenvet kopen” of “ganzenvet kopen” intikt, krijg je diverse sites die het verkopen).

Het tweede geheim van perfect geroosterde aardappelen is een kruimige aardappel (dit gaat je toch echt minder lukken met nieuwe en vastkokende aardappelen), die je wat opruwt voor hij het vet in gaat. Dit opruwen doe je door de aardappel heel kort voor te koken zodat de buitenste laag een beetje zacht wordt, waarna je de pan stevig schudt, zodat die buitenste laag wat kapot gaat. Hierdoor krijg je een ruwe oppervlakte, die heel knapperig wordt. Vervolgens een (heel) klein beetje bloem over de aardappelen stuiven helpt om ze nóg knapperiger te maken. Dit is niet noodzakelijk, maar het maakt écht wel degelijk verschil.

En het laatste geheim is dat het vet heet moet zijn voordat de aardappelen in de oven gaan. Tijdens het voorverwarmen van de oven, warm je de ovenschaal met het vet er al in mee. Hierdoor is het vet gloeiend heet als de aardappelen er in gaan en ook dit zorgt voor veel meer knapperigheid.

Perfect geroosterde aardappelen (hoeveelheden per persoon)

250 gram kruimige aardappelen (hier is een overzicht van kruimige rassen)
20-25 gram eenden- of ganzenvet (of ander soort vet, maar dan wordt het mijns inziens niet ‘perfect’)
1/2 theelepel bloem
Zeezout (bij voorkeur Maldon)

Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Dit geldt voor aardappelen van 100-125 gram per stuk. Als ze veel kleiner zijn, snijd je ze in tweeën en wanneer ze veel groter zijn, snijd je ze in zes of acht stukken.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en zet de ovenschaal die je wilt gebruiken (zorg dat je ovenschaal groot genoeg is om de aardappelen in één laag er in te houden), met de juiste hoeveelheid vet per persoon, in de oven.

Zet de aardappelen net onder water (zout is nog niet nodig, en breng aan de kook. Op het moment dat het water kookt, laat je ze 2 minuten koken met een deksel op de pan. Dan giet je ze direct af. De aardappelen zijn dan alleen aan de buitenkant een beetje zacht, maar de kern is nog lang niet gaar.

Laat de aardappelen in de pan en schudt de pan 2 á 3 keer stevig, zodat de buitenkant van de aardappel een beetje beschadigd wordt. Strooi er dan de hoeveelheid bloem overheen en hussel met een lepel voorzichtig de aardappelen wat in de pan, zodat de bloem zo goed mogelijk over de aardappelen verdeeld wordt. Het is niet de bedoeling dat de aardappelen echt flink onder de bloem zitten, maar meer dat ze allemaal wat ‘bestoven’ zijn met een flinterdun laagje bloem. Dit zorgt voor extra knapperigheid.

Wanneer de oven op temperatuur is en je aardappelen gekookt, afgegoten, opgeruwd en bestoven met bloem zijn, haal je de schaal uit de oven. Doe de aardappelen voorzichtig in het hete vet (wees echt voorzichtig, want het hete vet spat snel en vetbrandwonden zijn knap naar). Hussel met een lepel de aardappelen goed door het vet, zodat ze aan alle kanten ermee bedekt zijn. Als ze niet goed bedekt zijn met vet, loop je kans dat de knapperige stukjes aan de bodem van de ovenschaal blijven kleven en die wil je nou juist zo graag aan je aardappel houden.

Doe de aardappelen in de oven en rooster ze 30 minuten. Keer dan de aardappelen en rooster ze nogmaals 30 minuten. Haal ze uit de schaal, bestrooi ze met het zeezout en laat ze eventueel heel even uitlekken op keukenpapier. Eet smakelijk!

N.b. Wanneer je de aardappelen nog extra smaakmakers mee wilt geven, zoals knoflook en/of rozemarijn, dan voeg je ze toe op het moment dat je de aardappelen in de ovenschaal doet en door het vet husselt.

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *