Uiensaus

DSC_0046

Ik ben me er van bewust dat uiensaus misschien niet klinkt als iets bijzonders. Of zelfs niet eens als iets heel erg lekkers, maar als je het nog nooit gegeten hebt, zou je het echt eens moeten proberen. Ik kan je verzekeren dat deze saus echt heel erg lekker is bij bijvoorbeeld aardappelpuree en worstjes, zoals het Britse bangers & mash. Maar ook bij diverse soorten ander vlees (zoals een ouderwetse gehaktbal , biefstuk, wild of gevogelte) is dit een heerlijke hartige zoetige saus. 

Het geheim van de lekkerste uiensaus zit hem vooral in een hele langzame en lange bereiding van de uien en een goede kwaliteit bouillon. De balsamico-azijn geeft net even wat extra’s aan de saus.

Uiensaus (3-4 personen)

3-4 middelgrote uien, gehalveerd en gesneden in dunne plakjes (ongeveer 350-400 gram)
25 gram boter
150 ml rode wijn
250 ml kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (en anders gemaakt van 3/4 blokje)
1 eetlepel (bruine) suiker
1 eetlepel bloem
1 á 2 eetlepels balsamico-azijn
Peper en (evenuteel) zout
3 takjes verse tijm, de blaadjes van de takjes geritst

Smelt de boter in een pan, maar laat deze niet bruin worden. Voeg de gesneden uien toe en bak deze op laag vuur, met de eetlepel suiker. Laat de uien heel langzaam karamelliseren. Dit doe je door ze op een zo laag mogelijk vuur, minimaal 30-45 minuten zachtjes te bakken in boter. Hierdoor worden de uien heerlijk zoet en bruin. Een beetje suiker helpt wat extra voor de kleur en smaak. Check af en toe even of de uien niet droog bakken. Wanneer ze vast dreigen te plakken, doe je er 1 á 2 eetlepels water bij en roer je ze even los. Houd vooral het vuur zo laag mogelijk, of zet de pan desnoods op een sudderplaatje.

Wanneer de uien zacht en goudbruin zijn, voeg je de wijn toe. Zet het vuur wat hoger en laat de wijn zoveel mogelijk inkoken, tot je hooguit nog 2 eetlepels vocht over hebt. Voeg dan de bloem toe en roer het geheel tot een pasta. Voeg dan de bouillon beetje bij beetje toe en meng dit goed voordat je elke volgende scheut toevoegt.

Voeg nu de tijm toe en laat de saus op heel laag vuur (sudderplaatje) zachtjes pruttelen tot een dikke, donkere roodbruine saus ontstaat (ongeveer 15-20 minuten). Voeg vlak voor gebruik de balsamico toe en breng op smaak met een beetje peper en zout (wanneer je bouillon van een blokje hebt gebruikt, wees dan voorzichtig met het toevoegen van extra zout, vanwege het zout in het blokje).

No Comments
POSTED IN:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *