Knolselderij-appelsoep met walnoten en roquefort

DSC_0173

Knolselderij is volgens mij een zeer onderschatte groente in Nederland. Als hij al op het menu staat is dat vaak voornamelijk in kleine stukjes in de groentesoep of in snert. Zelden is de knolselderij de ster van het gerecht en dat is mijns inziens jammer, want de knolselderij heeft een heerlijke milde smaak. In deze soep is hij wél de ster en een soep met appel is misschien niet alledaags, maar in deze combinatie met knolselderij wel verschrikkelijk lekker. Als je niet een groot liefhebber van selderij bent of blauwe kaas bent, kan ik me voorstellen dat je denkt “mwah, deze sla ik even over”, maar als je een blender of een staafmixer in huis hebt, zou ik deze soep echt eens proberen, want hij is fluwelig zacht, romig, smaakvol en gewoon heel bijzonder. En ook nog eens eenvoudig te maken!

Mijn man heeft een ontzettende hekel aan blauwe kaas, maar in deze soep vond hij het heerlijk. Dit komt a) omdat de soep natuurlijk niet volgestouwd is met blauwe kaas, maar er slechts een paar stukjes in zitten, dus de smaak overheerst absoluut niet en b) omdat de kaas gewoon echt heel goed werkt in de soep. Wanneer je écht denkt dat je het niet gaat trekken, dan kun je de blauwe kaas eventueel weglaten of vervangen door een paar uitgebakken spekjes.

Een deel van de schil van de knolselderij gaat in de bouillon, voor extra smaak. Zorg dus dat je die schil goed schoon geschrobd hebt, zodat je bouillon niet vol met zand komt te zitten. Het recept hieronder is gebaseerd op een recept van Tom Kerridge, uit zijn boek Proper pub food, met ingrediënten die in Nederland goed te verkrijgen zijn.

Deze hoeveelheid is geschikt voor 4-6 personen als voorgerecht van een (kerst)diner, of voor 2-3 personen met een broodje als lunch of licht diner.

Knolselderij-appelsoep met walnoten en roquefort (2-3 personen)

500 gram knolselderij (ongeveer 1/2 flinke selderijknol)
1 ui, gesnipperd
1 liter kippenbouillon van goede kwaliteit (zelfgemaakt of bijvoorbeeld deze)
3 eetlepels olijfolie of boter
2 granny smith appels (of een andere flink zure appelsoort)
200 ml slagroom (ongezoet)
150 gram roquefort of gorgonzola
Walnoten om te garneren
Zout en peper

Giet de bouillon in een pan. Schil de knolselderij en doe de schil in de bouillon. Breng het aan de kook, draai het vuur uit en laat de schil een half uurtje trekken in de kippenbouillon.

Snipper de ui. Verhit de olijfolie of boter in een soeppan. Doe de ui op laag vuur in de olie of boter en bak deze zachtjes een minuut of twintig, tot de ui helemaal zacht en glazig, maar niet bruin is.

Snijd ondertussen de knolselderij in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Schil de appel en snijd deze ook in blokjes. Voeg de selderij en appel toe aan de gebakken ui en draai het vuur middelhoog.

(Wanneer je de knolselderij en appel al veel eerder snijd, en een tijdje laat staan, kunnen de stukjes bruin verkleuren. Besprenkel alles dan met het sap van een citroen om dit verkleuren te voorkomen. Wanneer je de selderij en appel onmiddellijk verwerkt is dit niet nodig.)

Bak, af en toe omscheppend, de selderij en appel tot deze zacht beginnen te worden. Giet er dan de bouillon bij door een zeef, zodat je de schillen op kan vangen. Roer goed, laat aan de kook komen en draai het vuur laag. Laat dan, zonder deksel, sudderen tot de knolselderij zacht en makkelijk te pureren is. Giet de room erbij en doe de soep in een blender, of pureer het geheel grondig met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper (als je bouillon van een blokje hebt gebruikt, wees dan heel voorzichtig met zout, want blokjes bestaan al voornamelijk uit zout).

Giet de soep door een zeef, aandrukkend met een lepel, zodat de grofste vezels achterblijven in de zeef en je soep fluweelzacht wordt. Warm de soep, indien nodig, nog even door.

Verkruimel de roquefort (of gorgonzola) en verdeel dit over de kommen of borden. Giet de soep er op en verdeel er de gehakte walnoten over. Besprenkel eventueel met een beetje walnotenolie en een paar selderijblaadjes ter garnering. Eet smakelijk!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *