Koreaanse Bibimbap

fb_img_1475345568805

Een paar jaar geleden kreeg ik het kookboek “Asian adventure” van The hairy bikers in handen. Ze maakten een tocht door China, Japan, Thailand en Zuid Korea en verzamelden per land diverse gerechten, waaronder bibimbap uit Zuid Korea. De naam klinkt al leuk, maar dit bordje eten is ook erg lekker en daarnaast, met al die groenten, ook nog gezond. Bibimbap betekent kennelijk “gemixte rijst” in het Koreaans, en van oorsprong is het een restjesgerecht. Koude groenten die over zijn van de maaltijden, worden gemengd met vlees en warme rijst. Zoals veel gerechten die van oorsprong restverwerkingsgerechten zijn (zoals pizza, paella en bouillabaisse), zal ook bibimbap populair geworden zijn, waardoor het een recept op zich wordt. Dit laatste is een gokje van me, dus als iemand met verstand van Koreaanse zaken weet hoe het precies zit, dan hoor ik dat graag. Wat mij betreft is dit recept in ieder geval de moeite waard om te maken, ook wanneer je eerst geen restjes hebt.

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: dit gerecht is niet heel erg geschikt als je beslist niet van pittig eten houdt. In feite is dit gerecht weinig meer dan groenten met rijst, maar de dot Koreaanse peperpasta (gochujang) maakt het echt bijzonder en kan in meer of mindere mate erbij gegeten worden, maar wat mij betreft moet het er echt bij. Het is ook niet te vervangen door sambal of een ander soort hete saus, want gochujang heeft echt een geheel eigen smaak.

img_20161001_212151

Gochujang zit vaak in dit soort bakjes en kan lang in de koelkast bewaard worden na opening

Dit recept wel een klein beetje aangepast aan het Westen ten opzichte van de authentieke Koreaanse versie, omdat sommige ingrediënten in Europa moeilijk te krijgen zijn. Als je de hand kan leggen op een bakje gochujang, wat bij de meeste toko’s wel te koop is (en anders online wel te bestellen is), is het verder verassend eenvoudig om te maken: je kookt rijst, plukt een makreel uit elkaar, blancheert wat taugé en spinazie en je bent al bijna klaar.

De hairy bikers gebruiken gerookte makreel in hun recept, terwijl in veel recepten voor bibimbap biefstuk wordt gebruikt. Ik denk dat het een beetje om het even is wat voor vis of vlees je gebruikt. Als je niet van makreel houdt, dan bak je wat gemarineerde biefreepjes en doe je dat er bij. Persoonlijk vind ik deze versie met makreel wel erg geslaagd en ook nog budgetvriendelijk. Een makreeltje kost meestal rond de 2,50 en daar kan je met z’n tweeën prima van eten. Maar wil je rundvlees of kip gebruiken, ga je gang. Uiteraard is dit gerecht ook heel makkelijk vegetarisch te maken door vis of vlees helemaal weg te laten (of eventueel te vervangen door gebakken tofu of tempeh of wat je maar kan verzinnen).

De groenten die gebruikt worden, worden koud gegeten nadat ze aangemaakt zijn met smaakmakers en het geheel wordt afgedekt met een knapperig gebakken ei en een flinke dot peperpasta. Eenvoudig, gezond, erg smakelijk en (wanneer je geen Koreaanse roots hebt) ongetwijfeld weer eens iets anders dan je gewend bent.

Bibimbap (2 personen)

2 eetlepels rijstazijn (zonder toevoegingen, zoals deze, verkrijgbaar bij diverse toko’s)
1 eetlepel suiker
1/2 theelepel zout
1/2 komkommer, geschild, ontdaan van zaad en in sticks van ongeveer 1 cm gesneden
125 gram taugé
400 gram verse spinazie (of ongeveer 250 gram bladspinazie (grof of heel, vooral niet fijngesneden))
2 theelepels sesamolie
2 eetlepels lichte sojasaus (bijvoorbeeld deze, verkrijgbaar bij vrijwel alle toko’s, maar Kikkoman is ook prima)
1 teen knoflook
1 gerookte makreel
2 eieren
Gochujang

200 gram basmatirijst

Maak als eerste de komkommer (het liefst minimaal een uur van te voren, zodat de smaak goed in kan trekken). Roer de suiker door de azijn en klop dat een tijdje door elkaar zodat de suiker oplost in de azijn. Doe de komkommer erbij en laat een tijd trekken (schep af en toe even om, zodat alle komkommer met de zoetzure vloeistof in aanraking komt).

Kook de rijst met wat zout gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Terwijl de rijst kookt, breng je ongeveer anderhalve liter water aan de kook en laat je in het kokende water de taugé ongeveer 3 minuten koken. Schep de taugé uit het kokende water (giet het niet af, zodat je het kokende water opnieuw kan gebruiken), doe het in een vergiet en spoel onder de koude kraan af, tot de taugé afgekoeld is. Laat even uitlekken, doe de taugé in een kom en doe er een eetlepel van de sojasaus, en een theelepel van de sesamolie bij en meng dit goed.

Doe vervolgens de spinazie in het nog steeds kokende water en kook dit ook ongeveer 3 á 4 minuten. Giet het af in een vergiet en spoel ook de spinazie af met koud water. Knijp de spinazie héél goed uit (het is namelijk onvoorstelbaar hoe nat het is en dat is echt niet lekker, dus even goed wringen, ook wanneer je ontdooide diepvriesspinazie gebruikt i.p.v. verse) en maak dit aan met de overige lepel sojasaus en sesamolie. Rasp de knoflookteen op een fijne rasp, en roer dit door de aangemaakte spinazie.

Verwijder de graten uit de makreel en breek de vis in stukjes. Verhit wat olie, goed heet in een koekenpan en bak hierin twee eieren. Als de olie goed heet is, krijgt je gebakken ei lekkere knapperige randen.

Doe de warme rijst in een bord of grote kom. Giet de azijn van komkommer af en verdeel de komkommer over de rijst. Verdeel ook de spinazie, taugé en makreel in twee porties over de rijst. Doe je gebakken eieren erbij en voorzie het geheel van een flinke lik hete peperpasta.

Volgens de hairy bikers husselen de Koreanen vervolgens de boel door elkaar, maar ik houd het liever apart zodat ik per hap kan bepalen wat ik wil eten. Hoe je het ook doet, eet het vooral lekker zoals je zelf wilt. Eet smakelijk!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *