Hele gebraden kip

DSC_0110

Wie braadt er tegenwoordig nog een hele kip? Volgens mij kopen mensen tegenwoordig vrijwel alleen nog maar kipfilet, af en toe een bout of een drumstick, maar alleen al aan het gebrek aan hele kippen in de supermarkt zou ik zeggen dat het in Nederland niet (meer) heel gebruikelijk is om een hele kip te braden. Ook ik doe het vrijwel nooit en dat is eigenlijk jammer, want het is weinig werk, ontzettend lekker en ook nog eens economisch, want met z’n tweeën eten we drie keer van een hele kip van 1,5 kilo.  

Je kan de kip met van alles en nog wat kruiden en parfumeren, maar ik heb deze keer gekozen voor eenvoudig peper, zout en citroen en eerlijk gezegd is dat ook voldoende. Het ligt er een beetje aan wat je van plan bent om er bij te eten denk ik. Ik had er geroosterde wortels met komijn en knoflook bij, wat een redelijk uitgesproken smaak heeft en daarom heb ik de kip zo eenvoudig mogelijk gehouden.

De buitenkant van de kip heb ik eerst ingesmeerd met een beetje boter. Dit helpt de kip mals te houden en maakt het vel lekker knapperig. Voorheen bond ik de kip nooit op, maar dat heb ik deze keer wel gedaan. Nou ja, een poging tot, want dat kan een volgende keer nog wel beter. Ik heb natuurlijk wat instructiefilmpjes opgezocht, maar kennelijk heb ik uiteindelijk voor een niet zo’n beste gekozen. Na drie keer prutsen en een lopende klok (de kip moest echt in de oven, want ik had nog meer te doen) dacht ik op een gegeven moment ‘oh fuck it’, heb ik besloten dat perfectie overschat is en heb ik de kip maar in de oven gedaan. Ik heb even opgezocht wat nou eigenlijk precies de hele bedoeling is van dat opbinden en het zou moeten zorgen voor een meer gelijkmatige garing. Ook houdt het, doordat je de pootjes dicht bij elkaar bindt, smaak en vocht beter in de holte van de kip, wat logisch klinkt,  want hoe kleiner het gat is, hoe minder er kan ontsnappen. En omdat mijn kip toch echt perfect geparfumeerd was door de citroen, zou ik toch een volgende keer weer de kip opbinden. Dus ik heb even verder gezocht naar een betere instructie dan die ik had, en dit filmpje van Robert Kranenborg lijkt nog wel de duidelijkste uitleg te geven van het opbinden van kip (uitleg opbinden vanaf 4:33, en verder lijkt me dat gepruts met die kip in de pan een enorm gedoe, dus ik houd het bij de oven).

In plaats van de holte vol te stoppen met allerlei kruiden, heb ik er alleen maar een citroen in gedaan. Een tip van Jamie Oliver was, om de citroen eerst 10 minuten in kokend water te leggen, er dan een paar gaatjes in te prikken en ‘m dan in de holte te stoppen voor je de kip opbindt. Dit is wat mij betreft een gouden tip, want het stoom dat daardoor uit de warme citroen komt parfumeert de kip echt ongelooflijk. Alle kanten van de kip hadden een heerlijk citroenaroma, zonder zuur te zijn. Dit ga ik absoluut vaker doen!

Je kan de kip in een braadslede op een rooster braden. Op deze manier ligt de kip niet in zijn eigen vet en vocht te drijven waardoor het vel zacht in plaats van knapperig wordt. Wat je ook kan doen om de kip van de bodem te houden, is wat gesneden groenten onder de kip leggen. Op deze manier kun je na het braden ook nog een lekkere jus maken (recept onderaan).

Wij hebben vandaag de poten en de vleugels gegeten en met het borstvlees dat nog over is, maak ik van de week een ander gerecht. Het karkas gebruik ik voor een kipbouillon. Op deze manier eten we dus met z’n tweeën drie keer van deze kip, maar het kan natuurlijk ook een prima maaltijd voor vier personen zijn.

Dan nog even over de temperatuur van de kip vóór hij de oven in gaat. Zorg dat je kip op kamertemperatuur is voordat je hem bereidt. Wanneer je een ijskoude kip in de oven doet, zakt de temperatuur in de oven en gaart de kip minder goed en doet hij er langer over. De tijd in dit recept gaat uit van een kip van 1,5 kilo op kamertemperatuur. Voor een zwaardere of lichtere kip kun je de braadtijd verlengen of verkorten.

Hele gebraden kip (2-4 personen)

1 braadkip van 1,5 kilo
1 citroen
1,5 eetlepel boter, op kamertemperatuur
Zout en peper

Optioneel: 1 geschilde wortel, 2 stengels bleekselderij, 1 ui (alles in stukken) en 300 ml kippenbouillon (zelfgemaakt of van een blokje)

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Doe de citroen in kokend water en kook deze op laag vuur ongeveer tien minuten. Dep de kip zo droog mogelijk met keukenpapier. Strooi royaal zout en peper in de holte. Wrijf de boter over het vel van de hele kip. Strooi nu zout en peper op de buitenkant van de kip.

Pak de citroen met een keukentang uit het water en stop deze in de holte van de kip. Bind de kip op en leg hem op een rooster in een braadslee, of op stukken wortel/bleekselderij/ui.

DSC_0095-002

Plaats de kip in de oven (borstkant naar beneden) en braad hem 15 minuten op 250 graden. Doe dan de temperatuur naar 175 graden en braad de kip nog 30 minuten. Draai dan de kip om en braad hem met de borstkant naar boven 20-30 minuten. Als je zeker wilt weten dat je kip gaar is, gebruik dan een vleesthermometer en prik deze in het dikste stuk van de dij, net niet tegen het bot. De kip is gaar bij minimaal 75 graden Celsius.

Wanneer de kip gaar is, haal je hem uit de braadslee en plaats je hem op een snijplank of bord. Dek hem af met aluminiumfolie en laat de kip minimaal 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

Jus maken van het braadvocht

Als je nog een jus wilt maken, kun je dat perfect doen als de kip rust. Zet de braadslee, met alle groenten, sappen en aanbaksels van de kip, op het fornuis op laag vuur. Prak alle groenten zoveel mogelijk tot moes (om goed de smaak er uit te krijgen) met een vork of een stamppotstamper. Voeg 1 eetlepel bloem toe en meng dit goed met het vocht en vet in de braadslee (maak je nog geen zorgen over stukken groente, want je zeeft die er later uit).

Laat de bloem ongeveer 1 á 2 minuten zachtjes bakken en een beetje bruin worden. Voeg dan langzaam en onder goed roeren, de bouillon toe. Laat het geheel nog ongeveer 10 minten heel zacht pruttelen totdat je een fijne dikke saus krijgt en zeef het wanneer het klaar is (wanneer je jus te dik wordt voeg je een beetje bouillon toe). Wanneer je bouillon van een blokje hebt gebruikt zal de jus waarschijnlijk verder niets nodig hebben, maar wanneer je zelfgemaakte bouillon gebruikt, check dan of de jus nog zout en peper nodig heeft. Eet smakelijk!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *